В Украйна "Оскар"-ът, спечелен от филма "Навални", сред чиито автори е българинът Христо Грозев, не се приема еднозначно.

Според някои Академията е наградила ярка политически оцветена творба и в същото време организаторите на церемонията по награждаването са отказали да дадат думата за видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски, защото са държали "Оскар"-ите да останат политически неутрални.

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк смята, че лозунгът "Оскар" е извън политиката" противоречи на награждаването на филма "Навални" за руския опозиционен лидер Алексей Навални, пише днес украинският информационен сайт "Гордон".

В Туитър Подоляк коментира наградата така:

"Ако "Оскар" е извън политиката, тогава как да разбираме документалния манифест на "Навални", където вътрешната руска политика прелива?

Ако "Оскар" е извън контекста на войната в Украйна и масовия геноцид над украинците, тогава защо непрекъснато се говори за хуманизъм и справедливост?" 

И други украинци критикуваха "Оскар"-а за филма "Навални" .

Според журналиста Остап Яриш: „Фактът, че сте против (руския президент Владимир) Путин, не отрича империалистическите и шовинистични възгледи на Навални“Действително, главният политически затворник на днешна Русия започва политическия си път като националист, но по-късно еволюира в борец срещу корупцията.

Украинският депутат Олексий Гончаренко смята, че наградата говори за страха у Запада от разпадането на Русия.

"Някой на Запад страхува ли се от колапса на Русия? Очевидно, да.

Тази награда е още едно потвърждение. Трябва ли да предаваме идеята, че Русия трябва да бъде унищожена? Да", написа Гончаренко.