Над половината сигнали за опасни нехранителни стоки в ЕС за миналата година са дошли от Китай и едва 22 на сто от Общността и трите асоциирани в Европейското икономическо пространство (ЕИП) страни - Исландия, Норвегия и Лихтенщайн.

Това съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, който отговаря и за овластяването на потребителите.

Той представи доклада за 2022 г. на Safety Gate - Портала за безопасност на нехранителните стоки в ЕС и ЕИП.

През миналата година към Портала са подадени 2117 сигнала от националните власти на участващите в системата 30 държави. Те са били последвани от 3932 действия в страните членки.

При 84 на сто от случаите е имало и допълнителни действия на национално ниво. Така например, властите в Австрия открили играчки с лесно разпадащи се части, което води до риск от задушаване при децата. Благодарение на Портала за безопасност властите в Словения открили такива стоки на своя пазар и търговците бързо ги изтеглили.

Според експерти от всички подадени за миналата година сигнали, едва три са били за непосредствена опасност за здравето на потребителите.

“Когато погледнем за кои категории продукти имаме най-много сигнали за миналата година, виждаме, че това са играчките и моторните превозни средства. След това идват непосредствено козметиката, дрехите и електроуредите. При всички тях има рискове, свързани с химичните съставки. За такива рискове са 35 на сто от сигналите”, изтъкна Рейндерс.

Има обаче сериозно подобрение на ситуацията, след като е раработен инструментът за наблюдение онлайн Web Crawler. Този инструмент проверява уебсайтовете, за да открива списъци с продукти, за които е подаден сигналът в Портала за безопасност, поясни еврокомисарят.

“Той върши фантастична работа. Само за последните 6 месеца бяха анализирани над 600 000 уебстраници и бе установено, че в над 7000 онлайн магазина се продават опасни продукти, за които бяхме получили сигнали в Портала. Преди това трябваше да проверяваме уебсайтовете един по един”, каза Дидие Рейндерс.

По думите му с помощта на Safety Gate са открити повече опасни продукти не защото те са се увеличили, а защото ЕК разполага с повече инструменти за намирането им.

Фирмите също съдействат за бързото премахване на опасните артикули, подчерта Рейндерс:

“Виждаме например, че 98 на сто от идентифицираните опасни стоки се премахват от фирмите в рамките на два работни дни. Също така забелязваме, че тези фирми редовно следят Портала за безопасност.”

За да бъде възпрепятстван вносът на опасни стоки извън ЕС, е важно сътрудничеството със страните производители, за да се следи още в зародиш безопасността на продуктите.

Комисията проучва как това да се прави чрез продължаващите търговски преговори с другите страни като Индонезия и Индия, каза Дидие Рейндерс. ЕК също така повишава информираността за тази безопасност в Китай и в други страни.

И в ЕС обаче се произвеждат опасни стоки. 30 на сто от проверените през миналата година USB устройства в Белгия не са били с добра изолация, посочи Калоджеро Лана - управител на белгийската лаборатория SGS.

“Част от тях не бяха и според стандартите за възпламеняемост. Това означава, че при дефект те могат да се запалят. А по принцип пластмасата трябва да угасне от само себе си, иначе може да предизвика пожар.

Имаше и пластмаса, която се разпадаше. Тогава може да се докоснат вътрешните части и има опасност от токов удар. А и някои вътрешни части могат да се отделят, което също е опасно”, обясни Лана.

Затова в лабораторията е инсталирано нещо като въртящ се барабан. В продължение на 10 завъртания  едно зарядно устройство трябва да падне, за да се види дали например няма да се счупи преградата между двата му входа за USB.

Каква е ситуацията в България

66 сигнала за опасни стоки са подадени в България за миналата година, като са предприети 325 действия. Най-много те са били за химически продукти - 39 на сто, след това за автомобили - 18 на сто, и за детски дрехи и стоки, свързани с грижи за детето - 15 на сто.

В това отношение страната ни е по средата сред общо 30 държави. Най-малко сигнали са подадени в Гърция - 7, а най-много в Германия - 430.

В Брюксел бе показан един конкретен опасен български продукт - държач за биберон на фирма "Таралеж.ка". Елена Георгиева от Комисията на защита на потребителите (КЗП) обясни пред Клуб Z, че са опасни голямата дължина на кордата - 220 милиметра, нейната дебелина – по-малко от 1,5 мм, както и наличието на остри ръбове. Заради дългата корда бебето може да се удуши, ако тя се увърти около врата му.

Проверката на КЗП у нас на този артикул е инициирана по жалба на потребител, който се е усъмнил в безопасността на закопчалката. Благодарение на сигнала на пазара вероятно са излезли едва няколко бройки. След тестове са установени споменатите опасности. Издадена е заповед, която е връчена на фирмата. И закопчалките са спрени от продажба. От „Таралеж.ка“ са публикували обява, че потребителите могат да върнат закупените стоки.

При установяване на опасността на продукта и издаване на заповед за изтегляне от българския пазар, КЗП публикува информация в европейския Портал за безопасност. Тя трябва да съдържа цялата информация за продукта и опасността, която иде от него, производителя, както и дали е установено разпространението му в други държави от ЕС.