ФИФА е близо до съгласуване на всички детайли на новия формат за Световното първенство по футбол през 2026 г., съобщава изданието The Athletic.

Шампионатът ще се проведе в САЩ, Мексико и Канада и ще бъде най-мащабният в историята. В него ще участват 48 отбора, а не 32, както беше в турнирите досега. Освен това Мондиал 2026 ще бъде най-дългият в историята: ще продължи 39 дни, което ще включва 104 мача.

Първоначалната идея на ФИФА беше да има турнир с 16 групи от по три отбора, като първите два от всяка да се класират за плейофите. Този формат би означавал 80 мача, 16 повече от настоящия, който ФИФА използва от 1998 г.

Групите от три отбора обаче имат значителен недостатък: липсата на интрига в последния кръг и увеличаването на вероятността двата отбора, които играят един срещу друг в последния мач, вече да са се класирали  и да постигнат уговорка за желания резултат.

Новият формат включва 12 групи от по четири отбора, като най-добрите осем трети отбора ще играят във фазата на елиминациите, наред с първите два от всяко каре.