Кметът на Пловдив Иван Тотев поиска разширяване на управляваната от него община, съобщи местният сайт plovdiv.topnovini.bg.

"Категорично смятам, че през следващите години Община Пловдив трябва да работи за разширяване на територията си", заявил Тотев.

Според градоначалника бъдещото разширение трябва да обхване общините Родопи, Марица и Куклен.

Той коментира темата в контекста на благоустрояването на кварталите "Коматево" и "Прослав" през последните няколко години.

"Това е пример как територии, които някога са били села, а впоследствие са станали част от Пловдив, имат по-добри шансове за развитие" смята Тотев.

Пловдивският кмет не за пръв път повдига темата за присъединяването на съседни общини към територията на управляваната от него община. В момента възможностите на Пловдив за растеж в рамките на сегашната територия са минимални, припомня сайът. Необходимостта от разширяване на територията на общината се налага от потенциалан на Пловдив като индустриален център на страната.

"Категорично след изборите всички политически партии в Пловдив трябва активно да работят в тази посока", каза още кметът.

По думите му с "това реформаторско правителство, което имаме", има засегнати точки за промени в административно-териториалното устройство на страната.