Украйна обвинява двама руски снайперисти от Самарския гарнизон в сексуално посегателство над четиригодишно момиче и групово изнасилване на майка му пред очите на бащата, пише агенция Униан.

Евгений Чернокнижни (28 г.) и неназован 32-годишен руснак са сред обектите на едно от най-мащабните разследвания на сексуално насилие след началото на войната Украйна, заедно с четирима други руски войници, пише Ройтерс, позовавайки се на украинската прокуратура.

Инцидентите, в които се смята, че е замесена групата, са част от поредица сексуални престъпления, извършени от руски войници от 15-а Мотострелкова бригада в Броварски район на Киевска област през март миналата година. Повечето от зверствата били извършени на 13 март.

Тогава военните в нетрезво състояние нахлули в двора на къщата, в която живеело младото семейство. Според разследващите руснаците били мъжа с метална тенджера, след което с оръжие го принудили да коленичи.

През това време жена му е била групово изнасилена. По същото време е извършено насилие и над 4-годишната дъщеря на съпрузите. Един от войниците казал, че ще "направи жена от нея".

След нападението над момичето и родителите й, двама войници влезли в близката къща, нанесли побой и изнасилили намиращите се там 41-годишна бременна жена и 17-годишно момиче. На друго място, където живеели няколко семейства, войниците групово изнасилили 15-годишно момиче и майка му.

Известно е, че всички споменати жертви са оцелели, оказана им е психологическа и медицинска помощ. В същото време се разследват и случаи на убийства на цивилни, извършени през същия период. Прокурорите казват, че тече разследване за възможната роля на длъжностни лица в нападенията срещу цивилни в района на Броварски.

По-рано ТСН съобщи, че 12 жители на село в района на Киев, включително трима непълнолетни, са пострадали от действията на Евгений Чернокнижни, който беше ликвидиран през април 2022 г., и брат му Вадим Шахматов.