Растящите планини от боклук по улиците на Париж сега се превръщат в политически проблем, пише днес ДПА.

Противниците на кмета социалист Ан Идалго я обвиниха в бездействие пред лицето на предстоящи хигиенни проблеми, тъй като към националните стачки срещу пенсионната реформа във Франция се присъединиха службите за събиране на отпадъци.

Имаше призиви градът да задължи персонала да работи или да повика частни компании.

Градските власти твърдят, че досега са се натрупали 5600 тона боклук по време на осемдневната стачка. Градът казва, че ситуацията ще остане трудна през следващите дни, като инсинераторите ще бъдат затворени поради стачките, а площадките за събиране на боклук ще бъдат блокирани.

Миналия понеделник кметицата повтори своята "пълна подкрепа" за стачките, включително в събирането на боклука. Това доведе до твърдения от министъра на бюджета Габриел Атал, че кметството "подбужда работниците към стачка".

Други министри, за които се твърди, че като Атал имат амбиции да заменят Идалго като кмет на Париж на следващите избори, също се оплакват.

„Воня и гниене“, написа в Tуитър министърът на транспорта Клеман Бон, "а няма дори и частична извънредна мярка, обявена от градската управа на Париж“.

В понеделник вечерта репортери от тв канала Бе Еф Ем  забелязаха камион за боклук на частна компания, работеща в Париж. Кметството заяви, че операцията е насочена основно към общественото здраве, фокусирана върху разчистването на хранителните пазари, премахването на торби с боклук от земята и осигуряването на безопасността на пешеходните пътеки.