Германия е постигнала климатичната си цел за 2022 г. и е изхвърлила по-малко парникови газове, отколкото през предходната година. Това обяви днес Федералната агенция по околна среда. И даде срок от три месеца на министерствата, които изостават в целите, да представят своя стратегия.

Намаляването на парниковите емисии през 2022 година се дължи главно на спадът им в промишлеността. От друга страна, сектори като транспорт и енергетика са надхвърлили емисиите. Като цяло обаче през миналата година Германия е изхвърлила по-малко парникови газове и по този начин е постигнала целта си за защита на климата. В сравнение с предходната година емисиите са намалели с 1,9 % до 746 млн. тона, както обясни Федералната агенция по околна среда.

Не всички сектори обаче са постигнали целите си за климата: В енергийния сектор потреблението на газ е намаляло, но са били изгорени повече въглища. Емисиите в енергетиката са се увеличили с 4,4% до 256 млн. тона. Транспортният сектор също не успя да постигне целите си за климата. Емисиите са се увеличили с 0,7% до 148 млн. тона парникови газове. В строителния сектор емисиите спаднаха с 5,3% до 112 млн. тона, но въпреки това секторът не успя да постигне климатичните си цели.

Фактът, че общата цел все пак е постигната, се дължи на силното намаление на емисиите от промишлеността. Тук количеството на изхвърлените парникови газове е намаляло с 10,4% до 164 млн. тона. Селското стопанство също има сериозен успех; според Федералната агенция по околна среда това се дължи на факта, че се отглеждат по-малко прасета и се използват по-малко минерални торове. Делът на възобновяемите енергийни източници продължава да расте - но твърде бавно. За първи път в брутното крайно потребление на енергия те са нараснали до над 20 на сто.

За да се постигнат целите на германското правителство в областта на климата, Германия трябва да намалява шест процента от вредните емисиите годишно.