ЕС да включи в санкционния си списък беларуския поташ (калиев карбонат), който е главен източник на доходи за режима в Минск.

Това се казва в приета днес резолюция на Европейския парламент. Тя бе гласувана с вдигане на ръка, а не поименно.

Евродепутатите са разочаровани, че Беларус не е била включена в приетия наскоро десети пакет от санкции срещу Русия. Причината според тях е, че режимът на Александър Лукашенко е съучастник на Русия в агресията срещу Украйна.

Поташът се използва при производството на течен сапун и стъкло, както и като хранителна добавка

Членовете на Парламента също така настояват ЕС и страните членки да разширят и затегнат сега съществуващите санкции срещу Беларус и да накажат всички, замесени в преследването срещу опозиционерите и дисидентите. Става дума за съдии, прокурори, служители на правоприлагащите органи, затворите и наказателните колонии.

Резолюцията е приета заради продължаващите съдебни дела в бившата съветска република и произнесените наскоро дългогодишни присъди срещу журналиста Анджей Почобут и лауреата на Нобелова награда за мир Алес Бяляцки.

Същевременно над 100 евродепутата подписаха писмо до УЕФА с настояване националният отбор по футбол на Беларус да бъде изваден от квалификациите за европейското първенство през 2024 г. заради извършваните от режима в Минск нарушения на правата на човека. Искането идва само 10 дни преди домакинския мач на страната срещу Швейцария на 25 март. Той обаче ще се състои в Сърбия. Европейската футболна федерация вече забрани мачовете на беларуска територия. Клубни отбори от страната все още участват в европейските турнири, но не могат да играят срещу украински тимове.