Ако сте специалист по информационни технологии и животът у дома ви е омръзнал, ако искате приключения и предизвикателства, Русия ви очаква с отворени обятия.

Москва обяви днес, че улеснява издаването на разрешения за пребиваване на чужди IT специалисти, желаещи да работят в тази страна. Мярката е част от усилията на руските власти да се справят с недостига на такива висококвалифицирани кадри, след като мнозина от местните специалисти отпътуваха от Русия във връзка с войната в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

IT специалисти, работещи в акредитирана компания, както и членовете на семейството им, имат право да получат разрешение за пребиваване в Руската федерация по опростена процедура, посочи Ирина Волк от руското вътрешно министерство във видео, разпространено чрез социалните мрежи.

Привлекателен преди време за руски и чуждестранни IT специалисти, този отрасъл през седмиците след руската инвазия в Украйна започна да губи експерти, масово напускащи Руската федерация.

Според руския министър на дигиталното развитие Максут Шадаев миналата година от страната са отпътували около 100 000 такива специалисти.

Повечето са намерили убежище в кавказките държави, както и в Турция, Сърбия, Израел или САЩ, откъдето някои работят дистанционно за руски компании. Други обаче са намерили работа в IT фирми от приютилата ги страна.

Същевременно редица чуждестранни компании от IT сектора като Apple са се изтеглили от руския пазар – пряка последица от международните санкции срещу Москва.

Ирина Волк уточни, че молбите за разрешение за пребиваване на ай ти експерти, пожелали да работят в Русия, ще се разглеждат за три месеца. Стига тези специалисти да представят на руските власти валиден договор с работодател и дипломи за подходяща специалност.

Москва предлага и безплатно обучение на безработни, желаещи да работят във военната промишленост

Безплатно обучение с оглед бъдеща работа във военнопромишления комплекс на Русия ще бъде предложено на безработните жители на страната. Това съобщи днес на сайта си правителството в Москва на фона на острата нужда от кадри заради войната в Украйна, предаде Франс прес.

За тези цели ще бъдат отпуснати общо над 700 милиона рубли (8,6 милиона евро) от федералния бюджет. Това ще осигури възможност да бъдат обучени над 12 000 души, се казва в съобщението.

Съответният указ бе подписан вчера от премиера Михаил Мишустин.

През последните месеци руският президент Владимир Путин неведнъж призова ръководителите на отбранителни предприятия да увеличат производството на боеприпаси, предназначени за войната в Украйна.

По официални данни близо една трета от федералния бюджет за 2023 г. включва средства, предназначени за военни нужди, и разходи в сферата на сигурността.