Нападателят на ЦСКА-София Георги Йомов е наказан от УЕФА с лишаване от състезателни права за четири години заради употреба на допинг, съобщи клубът.

Санкцията бе очаквана, след като националът даде положителна проба за наличие на анаболния стериод дехидрохлорметилтестостерон след мача срещу “Македония Гьорче Петров” в първия предварителен кръг в Лигата на конференциите на 28 юли миналата година.

Че Йомов е уличен стана ясно още през лятото на м.г., след това преминаха процедури, включително представяне на обяснения от негова страна. Футболистът отрече вина.

Той възнамерява да обжалва решението пред Международния спортен арбитражен съд (КАС) в Лозана. Ако не успее да обори наказанието, няма да може да играе до 2026 г., когато ще е на 29 г.

"Днес УЕФА излезе с решение да спре спортните права на Георги Йомов за период от 4 години. Наказанието се счита за влязло в сила от 25.08.2022 г.

През последните 7 месеца клубът и нашите международни адвокати бяха неотлъчно до Йомов и положиха всички възможни усилия да помогнат на футболиста санкцията да бъде намалена. Георги Йомов ще обжалва решението пред КАС", се казва в съобщението на клуба.