Credit Suisse призовава Швейцарската централна банка за публична демонстрация на подкрепа, след като по-рано през деня акциите й се сринаха с поти 30%, предизвиквайки по-широка разпродажба на акции на европейски и американски банки, съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки три лица, запознати с въпроса.

Искането на Credit Suisse дойде, след като акциите й се сринаха по-рано през търговията в сряда с близо 30% към 1,56 швейцарски франка в резултат на новината, че основният акционер - Saudi National Bank заяви, че не може да предостави повече подкрепа.

Според финансово издание Credit Suisse също така е поискала подобна вербална подкрепа и от Finma, швейцарския регулатор, но нито една от институциите все още не е решила да се намеси публично.

"Изглежда неизбежно Швейцарската централна банка да трябва да се намеси и да осигури спасителен пояс“, коментира Октавио Маренци, анализатор в Opimas. "Швейцарската национална банка и правителството на Швейцария са напълно наясно, че фалитът на Credit Suisse или дори всякакви загуби от страна на притежателите на депозити биха унищожили репутацията на Швейцария като финансов център"

Междувременно акциите на Credit Suisse се търгуват на загуба с около 18% преди края на европейската търговия.

Реакция от ЕЦБ 

Междувременно ЕЦБ е е свързала с банките, които са под нейно наблюдение, за да ги разпита относно експозицията им към намиращия се в затруднения швейцарски кредитор Credit Suisse, твърдят източници на Ройтерс, цитирани от БНР. 

Един от източниците обаче предупреди, че те гледат на проблемите на Credit Suisse като специфични за тази банка, а не като системни.

По-рано в сряда и "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че надзорните органи на ЕЦБ проучват финансовите връзки между Credit Suisse и банките от еврозоната, като финансовото издание цитира лица, запознати с въпроса.

Според източници на "Файненшъл таймс" ЕЦБ е обсъдила плюсовете и минусите на това да направи публично изявление относно швейцарския кредитор, за да се опита "да успокои водите", но в сряда следобед е решила да не го прави от страх да не допринесе само за паниката на пазара.

Също днес председателят на банката, Аксел Леман, коментира пред CNBC, че Credit Suisse се фокусира върху намаляването на риска в баланса си и същевременно отхвърли по-нататъшната правителствена помощ към този момент.