Ако Словакия предостави на Украйна своите снети от въоръжение изтребители МиГ-29, тя ще получи финансова компенсация в размер на 900 милиона долара от съюзниците си, заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Над, цитиран от информационния портал pravda.sk и ТАСС.

"За изтребителите си Словакия би получила от САЩ и други съюзници 900 милиона долара под формата на пари в брой и военно оборудване", съобщи министърът. Той допълни, че членовете на словашкото правителство смятат, че най-доброто решение би било изтребителите да се предоставят на Киев. 

Над съобщи вчера, че кабинетът може да вземе решение за изпращането на изтребители МиГ-29 в Украйна на някое от предстоящите заседания. Премиерът Едуард Хегер изрази увереност, че Киев ще получи военните самолети. Въпросът е бил обсъден от комисията по отбрана и сигурност към словашкия парламент.  На днешното правителствено заседание не е било взето подобно решение, предаде ТАСС, като се позова на словашкото радио.

По данни на словашки медии страната разполага с 11 изтребителя МиГ-29, 10 от които биха могли да се изпратят в Украйна, а един да бъде за пазен като музеен експонат.

БТА