Паритетът между ПП-ДБ и ГЕРБ - СДС се запазва. Пет формации със сигурно участие в следващото Народно събрание. Победителят остава неясен. Три партии остават под парламентарната бариера, но с подкрепа над 3%.

Това са изводите от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 6 и 12 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст 18+. 

Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26,5%) разполага с преднина от 0,9% пред основния си опонент ГЕРБ-СДС (25,6%). ДПС удържа третата позиция с 13,6% от гласуващите, като и за третото място има много близки позиции - следвано е от „Възраждане“ с 12,9% от гласуващите. Проучването не отразява нагласите сред гласуващите в чужбина обаче.

БСП е със 7,5% и към момента изглежда, че ще е последната политическа сила, която влиза в НС. Причина за електоралната ерозия при социалистическата партия е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на „Левицата“, отбелязват от "Тренд". Новата лява коалиция разполага с 3,5% сред гласуващите. 3,6% заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори за „Български възход“, а 3,1% за „Има такъв народ“. 5,1% избират опцията „Не подкрепям никого“. Резултат от нея е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори, обясняват от агенцията.

47% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди.