Ръководството на прокуратурата изнесе днес информация за намерени у двама обвиняеми разговори, листчета, флашки и др. В тях, според държавното обвинение, се съдържат заплахи към главния прокурор, към полицай от ГДНП и генерално към правовия ред в страната.

Заподозрените по конкретното досъдебно производство са двама - Т. И. и Д.Г., които са обвинени, че са ОПГ с цел данъчни престъпления и пране на пари. Но освен това са и наркодилъри. Като главен "герой" обаче в изнесените откъслечни части се налага Красимир Каменов-Къро.

Той и другите лица водят разговори, засягащи "Цецо от Белград", "Промяната", Кокорчо (както кафявите медии наложиха прякор на Асен Василев, б.р.), споменава се да се плаща срещу "Каскета", срещу полицай от ГД Национална полиция. А също се замесват Атанас Чобанов и Димитър Стоянов от BIRD.

"Ние сме в непрестанен контакт с човека от Белград... Почти на финалната права и скоро ще пием шампанско."

Това се казва в листче на английски, открито от разследващите.

Днес кажи-речи цялото ръководство на прокуратурата - воглаве с Иван Гешев, Борислав Сарафов и Сийка Милева даде извънреден брифинг.

Едва ли има съмнение срещу кого са насочени действията на двамата обвиняеми, привлечени досега. Новото е, че като главно лице се намесва Красимир Каменов-Къро - спряган в миналото като основен другар на Христофорос Аманатидис-Таки.

Иначе споменатите Т. И. и Д. Г. са привлечени за изнудване и наркодилърство. Т.И. вече е избягал и се издирва, Д.Г. е с мярка "задържане под стража", която по същото време бе в Софийския апелативен съд, без да се оповестява предварително за медиите.

Мислело се обаче дали да не се отдели и ново обвинение за търговия с влияние. Списъкът с нарочените магистрати и полицаи бил озаглавен поетично "Вредители за уволнение".

В жилищата на двамата обвинени наркодилъри са открити куп интересни неща, които днес прокуратурата обяви със съответстващите коментари.

"Здрасти, имаме неограничено финансиране на Цецо от Белград за Гешев - той поема лобистите от Щатите, Къро също е насреща...

Казаха, че са ти изпратили и материал...

Важно е да намерим хора да пищят срещу Каскета – ние ще им кажем за какво."

В показано листче с горните фрази, се споменава поименно "Кокорчо". А по-точно: че "Парфюма на Кокорчо щял да събира компромати". Подписано е "Митко С.".

В листа без никакви означителни реквизити се спомнава, че "има и по-радикални варианти".

На друго място се споменава "разноските на Димитър":

На флашките и писмата има разговори, в които Къро поименно споменава, че негов познат е с Атанас Чобанов и Димитър Стоянов от разследващия сайт BIRD, както и има разговори - вероятно с тях самите.

Има силен политически елемент, както и фрази, че "нищо няма да го спаси - до изборите има два месеца". Вероятно - по адрес на Гешев, за когото обобщава, че е "готов тоя тъпанар" и "че въобще не е виждал никакъв Байдън".

Намесен е и румънско-френският гражданин Овидиу Семенеску - обявен за издирване.

(Справка сочи, че Семенеску и задържаният Делиян Георгиев са сред действащите лица в мистериозната история отпреди няколко години, при която Спецпрокуратурата обвини трима, че изнудвали Делян Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган. После всичко потъна след споразумение на третия заподозрян Дорин Йордаке с прокуратурата, б.р.).

Безспорно най-тревожното е, че ясно се чува за схема срещу 400 000 лв. да се отстрани полицай от ГДНП.

Къро например казва в единия розговор на свой приближен:

"Тия са малоумни "Промяната" – каквото кажеш, това ще направят..."

Явно обаче - въпреки че няма високо мнение за тях - Къро се хвали, че...:

"Наистина са мои хора... Обаче са много - не знам - в некъв друг свят живеят тия хора!"

И на друго място:

"Пак идват ония идиоти, моите.

- ? 

Ми, ПП-то и ДБ-то - те са идиоти! Обаче ще го разкъсат... Малко са непохватни, де!"

Днес от разследващите беше споменато още, че има данни за "заплахи срещу публично лице, свързано с издателска дейност и медии". За улеснение Борислав Сарафов напомни, че в миналото имало данни, че Къро се е заканвал с убийство на Пеевски.

А на единия запис Каменов споменава: 

"Ще видиш кво ще ги направя! Голи акции искам аз - и онова дебелото прасе, и Светла... Само ще гледаш и това е - вземи си пуканки!"

През повечето време бяха пускани части от прихващани разговори с Красимир Каменов-Къро, събеседниците бяха наричани от прокуратурата видиевато, например - "неизестно лице, за което има данни че е журналист".

Именно в тях се споменава, че трябва да се махне „Мишо Куката“ - какъвто е жаргонният израз за полицай.

На много места се говори за "Цецо от Белград", който само чакал да му се каже какво да прави, и още: за ВТБ, за "Бобока", за "Лачев" – който бе свързан с управленито на "Булгартабак", фирма под контрола на Делян Пеевски.

В пуснатите записи се обсъжда и че „Гешев е на крачка да задържи Бойко“, както и че Владии Горанов „един шамар душичка носи“ - и "на кого е носил парите, като ги е взимал от Черепа".

И още:

"Хубавото е, че те са казали на Бойко, че в другия списък "Магнитски" - ако не махне Гешев, ще е той."

Има и прелюбопитни фрагменти, от които може да се извади извод, че прокуратурата е предварила някакво събитие. По телефон се чува, че един от събеседниците обявява на Каменов - че...

"... сега сме се разбрали с Делиян, че ще даде едно интервю (явно задържения днес Делиян Георгиев). Първо при нас после при Ваклинов. И така. Само да иска да говори!"

Накрая на днешната прожекция Гешев се ожали, че именно това била "завладяната държава", това е "мафията" и че у него възникват много въпроси. Той пряко свърза санкционираната руска ВТБ с атаката срещу себе си. Случващото се било организирана атака на мафията срещу държавата.

В заключителната си реч той релевира, че тези въпроси стояли пред служебното правителство, пред всяко едно бъдещо правителство и всяко бъдещо Народно събрание:

"Какво ще направят те, за да защитят хората и народа?“

Гешев скромно коментира репликата с „неограничения финансов ресурс“, за който се споменава в излъчените части от записи:

"Значи съм оценен подобаващо!"

Той нападна тези, които са закрили спецпрокуратурата, и дори Крум Зарков – "дали някои закони са писани в МП или на друго място и „дали не са предавани на задната седалка на някой джип пред НС" – явно намесвайки комплота за среща на Пламен Бобоков и Христо Иванов.

На финала на Гешев бе зададен въпрос - че така, като се споменават инициали на политически партии, прокуратурата не се ли намесва пряко в предсроните избори.

"Аз не знам какво означават тези инициали – увери главният прокурор.- Това няма нищо общо с предмета на разследване, това са доказателства по делото.

Аз не мисля, че това, което твърдите, отговаря на обективната истина и на това, което виждате.... Приятен ден!"

На този линк може да бъдат чути всичките обнародвани днес записи на разговори:

Ето и целия брифинг на държавното обвинение:

 

Ето и целия текст на прокурорското прессъобщение:

Софийска градска прокуратура провежда разследване за организира престъпна група

В Софийска градска прокуратура е постъпил секретен доклад от службите за сигурност, в който са изложени данни за организирана престъпност.

На 14.09.2022 г. е образувано досъдебно производство с постановление на прокурор при СГП за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпления. Разследването е възложено на Следствения отдел при СГП.

В хода на наказателното производство са извършени действия по разследването, посредством които са събрани и проверени доказателства, които дават разумни основания да се смята, че са извършени престъпления. В тази връзка са привлечени две лица в качеството на обвиняеми.

Лице с инициали Т. И. е привлечено за престъпление изнудване по чл. 213а от НК и държане с цел разпространение на наркотични вещества (кокаин), престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК. Постановена е мярка за неотклонение “Подписка”.

Лице с инициали Д. Г. е привлечено за престъпление държане с цел разпространение на наркотични вещества (кокаин) по чл. 354а, ал. 1 от НК. Към настоящия момент е постановена мярка за неотклонение “Задържане под стража” от СГС, като определението на съда е потвърдено от САС. Обв. Д. Г. е осъждан за хулиганство, нанасяне на средна телесна повреда, участие в ОПГ и опит за измама.

В хода на разследването са извършени претърсвания и изземвания, при които са открити и приобщени като веществени доказателства наркотични вещества и 21 000 евро. По досъдебното производство от жилището, обитавано от обв. Т. И. са иззети наркотични вещества и лист хартия с напечатан текст: “ВРЕДИТЕЛИ за уволнение”, на който са изписани имената и актуалните длъжности към днешна дата на съдии, прокурори и следователи от закритите структури на специализираното правосъдие. При извършено претърсване и изземване на жилище, обитавано от обв. Д. Г. са намерени и иззети наркотични вещества и два броя флашпамет със звукови файлове. От звуковите файлове се установява, че лица, които са обект на разследване, провеждат разговори с цел предприемане на мерки за затрудняване дейността на правоохранителните органи, назначавания и уволнения в системата на МВР.

Предстои извършване на преценка от страна на наблюдаващия прокурор за отделяне на материали от настоящото производство в отделно дело с предмет организирана престъпна дейност по повод търговия с влияние – престъпление по чл. 321 от НК и по чл. 304б от НК.

По време на извършване на действия по разследването с участието на един от обвиняемите по настоящото производство са отправени заплахи за живота и здравето на магистрат. Магистратът си е направил самоотвод. Предприети са незабавни мерки за защита на магистрата по съответния ред от страна на Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието.

Независимо от опитите за оказване на влияние и затрудняване на работата на правоохранителните органи във връзка с документиране и разкриване на престъпна дейност, СГП ще извърши всички действия за разкриване на обективната истина и предаване на съд на лицата, за които са събрани доказателства за извършени престъпления, така че да понесат наказателна отговорност за своите действия.

Настоящата информация се предоставя след изрично разрешение по чл. 198 от НПК от наблюдаващия прокурор.