Руският енергиен гигант "Газпром" обяви в четвъртък, че италианската Eni S.p.A., германската RWE AG, френската Engie SA, финландската Gasum Oy, полската PGNiG S.A. и украинската NAK Naftogaz са завели дела срещу него през 2022 г., съобщава агенция ТАСС, цитирана от БНР. 

Италианската Eni е завела дело срещу "Газпром" заради искането на руския президент Владимир Путин чуждестранни страни да плащат природния газ в рубли. Френската Engie пък е направила това, за да оспори променените цени на газа.

Припомняме, че България се намира в същото положение и нашият газ дори бе спря въпреки договора. Въпреки това служебното правителство не прото отказва да съди "Газпром", а дори публично изразява позиции, според които осъдените можело да бъдем ние. Росен Христов често реферира към съвети от адвокати. Явно адвокатите на енергийният гигант Eni са на различно мнение от тези на не чак толкова голямата "Булгаргаз". 

Полската PGNiG е поискала възстановяване на лихвите върху плащанията със задна дата. Финландската Gasum пък е поиска прекратяване на договора, който подписа с "Газпром" през 1994 г. Немската RWE е започнала две арбитражни процедури, докато украинската "Нафтогаз" е поиска обезщетение за доставките на газ, които бяха обещани, но така и не бяха доставени.

По-голямата част от изслушванията по тези дела трябва да започнат през март, посочват от "Газпром".

По въпроса за "Нафтогаз", "Газпром" разкри, че Международният арбитражен съд към Международната търговска камара (ICC) е решил да позволи на арбитражен съд да провери дали спирането на доставките на газ е било оправдано при това, което руската компания е определила като "промяна в обстоятелствата". Или поне такова е твърдението на руснаците. По принцип арбитражните съдилища не публикуват решения и определения и те остават непублични за обществото.