Шествие за култура с настояване за разработване на адекватен закон за сценичните изкуства се проведе днес в центъра на София.

Проточилият се с месеци скандал в Народния театър, тръгнал от назначаването на бившата пиарка на ДПС, депутат и зам.-министър на културата - Велислава Кръстева за шеф на връзки с обществеността на театъра, доведе до напускането на Кръстева и освобождаването на режисьора Александър Морфов, който систематично протестираше срещу кадъра на Движението. Скандалът раздели театъра на две - такива, които подкрепят Морфов и такива, които искат оставката на директора Васил Василев и преди дни роди "Движение за култура".

Днес от Движението, в което влизат актьори, режисьори, в т.ч. имена като Камен Донев, Лилия Абаджиева, проф. Георги Каприев, Валери Йорданов, Христо Гърбов и мн. др., тръгнаха на мирно шествие в посока президентството.

Към тях се присъедини и самият Морфов.

Абаджиева обясни отново, че организацията е надпартийна и единствената ѝ цел е специален закон. По този повод от организацията са се срещнали с новия служебен министър на културата Найден Тодоров, сам човек на изкуството като диригент. Той поел ангажимент за съдействие, но за законодателни изменения трябва да има работещ парламент, какъвто не се очаква да заработи преди средата на април. "При липсата на работещ парламент ние сме в очакване", посочи тя.

По думите на режисьорката към движението се присъединяват все повече дейци на културата.

Актьорът Валери Йорданов пък изчете декларация, с която отново бе поискана оставката на директора на театъра, като по думите му творческият климат е бил сведен "до и под точката на замръзване". А случаят Морфов-Кръстева отприщил тапата на бутилката с нечистотия, трупала се от десетилетия. 

"Днес творческите институции са приравнени с производствените предприятия, чиновническите отделения и т.н." - подчерта Йорданов нуждата от специализирано законодателство.

Йорданов също даде заявка, че нито един от участниците в движението не се бори за държавен пост с исканията си.