Федерален одитен доклад посочва, че Американската агенция за международно развитие (ААМР) е изградила само половината от осемте големи проекта, предназначени да помогнат на Хаити да се възстанови от опустошителното земетресение през 2010 г., съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Службата за отчетност на правителството на САЩ също така установи, че повечето от проектите на агенцията са били забавени, наложило се е да бъдат намалени или са се оказали по-скъпи от планираното. 

Докладът е най-новият, в който се проверява как са били изразходвани милиарди долари за подпомагане на Хаити след земетресението с магнитуд 7,0, при което по оценки на хаитянското правителство са загинали около 300 000 души.

Проектите на ААМР (USAID) за рехабилитация на селски пътища, разширяване на електроцентрала в индустриален парк и изграждане на пристанище за 4,2 млн. долара в северната част на Хаити бяха отменени. Освен това са построени само около 900 от планираните 4000 жилища поради непредвидено високите разходи, констатира одитът.

"Преследването на прекалено амбициозни планове доведе до закъснения, увеличаване на разходите, намаляване на обхвата, отмяна на дейности и скъпоструващо препроектиране", се казва в доклада от 93 страници.

В документа се посочва, че ААМР не е анализирала и ефективността на усилията си за развитие на Националната полиция на Хаити чрез обучение, оборудване и техническа помощ, се казва в доклада. В доклада се добавя, че политическата нестабилност, насилието и гражданските вълнения са възпрепятствали усилията за подпомагане на полицията, която е претоварена от мощни банди, контролиращи повече от половината столица Порт-о-Пренс.

В доклада се посочва, че USAID е построила електроцентрала на стойност 74 млн. долара и е подобрила 24 здравни и обществени съоръжения като част от продължаващата програма за здравна инфраструктура на стойност 89 млн. долара. 

Одитът установи също, че USAID е подобрила местните данъчни системи, увеличила е броя на тестовете за ХИВ и свързаните с тях услуги и е помогнала на земеделските производители да получат достъп до селскостопанските пазари и да договарят по-добри цени за продуктите си чрез система за мобилни комуникации.

Като цяло USAID е похарчила 2 млрд. долара за подпомагане на възстановяването и развитието на Хаити през фискалните години 2010-2020 г., се казва в одита.

Хаити все още се опитва да се възстанови от земетресението през 2010 г., както и от труса с магнитуд 7,2, който удари през август 2021 г., убивайки над 2200 души и повреждайки над 130 000 сгради.