Норвегия доставя между 30 и 40 на сто от газа за ЕС и се надява да задържи това ниво и през следващите 45 години.

Това заяви премиерът на скандинавската страна Йонас Гар Стьоре от газовата платформа „Трол А“ в Северно море. Там бяха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Трол А“ осигурява 10 на сто от европейското потребление на газ, изтъкна Стьоре.

По думите му приносът на Норвегия към силата и единството на ЕС и НАТО на фона на руската агресия в Украйна е, че тя поддържа равнището си на сигурен доставчик на енергия.

Осло работи и за преминаване към нови енергийни източници като водорода и офшорната вятърна енергия.

„Само до няколко години от тази платформа може би ще наблюдавате офшорни вятърни турбини, произвеждащи възобновяема енергия за нашата и за европейската икономика“, каза министър-председателят.

Йонас Гар Стьоре припомни, че заедно с германския канцлер Олаф Шолц са поискали НАТО да поеме координирането на инициативите за сигурност на енергийните обекти. В Норвегия има близо 90 такива обекта и 8000 километра тръбопроводи.

В критичен за Европа момент Норвегия й помогна, като увеличи производството на газ от 78 милиарда на 90 милиарда кубически метра, заяви Урсула фон дер Лайен. Това е станало, след като руският президент Владимир Путин е отряал 80 на сто от газовите доставки за Европа, равняващи се на еквивалента на 100 милиарда кубика. Така скандинавското кралство е помогнало на ЕС да преживее зимата.

ЕС работи за зелен съюз с Норвегия, което е своего рода Шампионска лига, допълни Фон дер Лайен. Такъв съюз е сключен досега само с Япония.

„Работим за декарбонизирането, за зелен водород, за улавянето и съхранението на въглерод. Вие в Норвегия сте шампиони по отношение на офшорния вятър. Имате и вятър, и технологии. Всичко е отворено за създаването на този зелен съюз“, посочи председателят на ЕК.

Йенс Столтенбергт отбеляза, че НАТО е засилила присъствието си в Северно море, където се намира платформата „Трол А“. Енергийната инфраструктура е не само жизнено важна – тя отоплява домовете и осигурява топлина за индустрията, но е и уязвима. Пред седмицата заработи съвместната работна група между ЕС и НАТО за охрана на ключовата инфраструктура, а вчера бе първата й среща.

„Трол А“ ще може да произвежда в бъдеще и ток от офшорни вятърни турбини, увери Андерш Опедал – изпълнителен директор на норвежката петролна компания „Екуинор“. А догодина само на няколко километра от платформата ще започне съхраняването на въглероден диоксид, който компанията ще разтоварва от танкерите в Европа.

Норвегия допринесе за това цените на газа в Европа да не скачат отново и няма интерес от поскъпване, отговори на журналистически въпрос премиерът Стьоре. Цените в страната сега са стабилни. Поскъпването на газа през миналата година е вдигнало и цените на тока и те са станали прекалено високи за норвежките потребители. Това се е превърнало в тежест както за тях, така и за индустрията. Такива явления не са добри нито за тях, нито за съюзниците и търговските партньори на Осло.