Владимир Путин и Си Цзинпин ще подпишат общо изявление, в което ще посочат, че руско-китайските отношения навлизат в "нова ера". Това ще стане по време на посещението на китайския президент в Русия, насрочено за идната седмица, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

АФП се позова на Юрий Ушаков, дипломатически съветник на Кремъл, цитиран от руски агенции.

На 21 март двамата ръководители ще участват в преговори в тесен и разширен състав, а на 20 март ще преговарят на четири очи, каза Ушаков.

"Придаваме на тази неформална непублична среща много голямо значение, тъй като на нея ще бъдат разгледани най-най-важни, ключови, деликатни въпроси, засягащи взаимоотношенията между двете страни, включително действията им на международната арена", уточни той, цитиран от ТАСС. 

За 21 март – преди основните дискусии в Кремъл, е предвиден и разговор на Си Цзинпин с руския премиер Михаил Мишустин.

Путин и Си естествено ще обсъдят по-специално конфликта в Украйна.

"Ние високо ценим сдържаната, премерена позиция на китайското ръководство по този въпрос, знаем за китайския план за уреждане", отбеляза Ушаков.

Други теми, по които ще преговарят двамата президенти, по думите на Ушаков са военнотехническото сътрудничество и енергетиката.

Това ще е първото посещение в чужбина на китайския президент, откакто бе преизбран за безпрецедентен, трети мандат на поста от парламента на страната преди седмица.

Визитата ще се осъществи на фона на предложението на Китай да посредничи за уреждане на конфликта в Украйна - инициатива, която бе посрещната със скептицизъм от Запада, предвид дипломатическата поддръжка на Пекин за Москва, отбелязва Ройтерс.

АП определя посещението като очевидна демонстрация на подкрепа от Си Цзинпин за Путин.

Руският президент посети Китай в началото на февруари миналата година - малко преди въоръжените сили на страната му да нахлуят в Украйна, припомня Франс прес.

Китайското министерство на външните работи съобщи още днес, че бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва ще направи визита в страната от 26 до 31 март по покана на Си.

Зърнената сделка изтича на 18 март. Русия ще я продължи за 60 дни, Украйна иска за 120 дни

Коментирайки съобщената от турска страна информация за продължаване на зърнената сделка със 120 дни, говорителят на Кремъл каза: "Русия продължава сделката с 60 дни", предаде ТАСС.

Песков не направи допълнителни разяснения относно зърнената сделка.

Кремъл съобщи днес, че Русия удължава черноморската зърнена сделка с 60 дни, повтаряйки предишните изявления на руското външно министерство, предаде Ройтерс.

Украйна смята, че зърнената сделка, която изтича утре, трябва да бъде продължена напълно според съществуващите условия, които предвиждат 120-дневно удължаване.

Европейската централа на ООН в Женева днес съобщи, че дискусиите по подновяване на сделката, позволяваща безопасен коридор за износ на зърно от украинските пристанища в Черно море продължават, предаде Ройтерс.

На брифинга днес Песков освен това каза, че Украйна "незаконно атакува" православната вяра в лицето на Украинската православна църква, която до неотдавна беше подчинена на Московската патриаршия, предаде Ройтерс. Според Песков това потвърждава нуждата от руската "специална военна операция" в Украйна.