В момента не е най-важното дали Владимир Путин ще бъде арестуван и съден за военни престъпления. Повдигнатите му днес обвинения от Международния наказателен съд имат друг непосредствен ефект- те затварят пътя за свободния свят да преговаря за каквото и да било с руския лидер - той е заподозрян и издирван военнопрестъпник. С такива не се преговаря.

Оттук можем да си представим бъдещите намерения на западните разузнавания и дипломации. Днес за Путин настъпи началото на края на играта, поне в международен план.

Андрий Костин, главен прокурор на Украйна, обясни какво означава обвинението - Путин трябва да бъде арестуван във всяка страна извън Русия, която признава юрисдикцията на МНС (123 от 195 страни в света).

„И световните лидери ще помислят три пъти, преди да му подадат ръка или да седнат с него на масата за преговори. Светът получи сигнал, че руският режим е престъпен и неговото ръководство и поддръжници ще бъдат подведени под отговорност“, каза Костин.

Иска ли Русия да има президент, който не смее да си покаже носа зад граница? Не питам за простите мужици, а за олигарсите, които очакват да имат подкрепата на своята държава. Президентът на една от двете ядрени суперсили в света е в положението на бившия судански президент Омар Башир, свален от военен преврат. 

Иска ли руската дипломация такъв държавен глава? Искат ли го военните? И елитът на руската нация като цяло?

Да, остават достатъчно държави, в които руският президент може да отиде, без да го е страх от арест. Но те са главно в Азия и Северна Африка. Европа, неотдавнашната му стратегическа партньорка, е вече определено "затворена", както пееше Високци. САЩ също не признават юрисдикцията на МНС, едва ли този руски президент се е запътил точно за САЩ в обозримото бъдеще.

Очевидно китайският президент Си Цзинпин не се смущава от тези обвинения. Той ще отиде при Путин в Москва от 20 до 22 март, ще преговаря с него за Украйна, по въпроси на енергетиката и на военнотехническото сътрудничество и двамата ще обявят “нова ера” в двустранните отношения според днешното официално съобщение на Кремъл.

Смея да прогнозирам, че това ще е китайската ера на Русия.

Си не е най-добрият приятел на Путин. Си е единственият значим приятел на руския президент днес. Като изключим Александър Лукашенко, Башар Асад, Николас Мадуро и аятолах Али Хаменей. И плеяда средноазиатски лидери, чиито имена няма смисъл да се помнят. 

Си предлага мирен план, който би могъл да спести на Русия унизително поражение в Украйна и катастрофални за нея и за сегашното ѝ ръководство последствия. Си предлага алтернатива на ескалация на конфликта до ядреното копче. Си държи достъпа до единствения смислен експортен пазар на омаломощената от санкциите Русия. Си има оръжията и технологиите, от които Русия се нуждае “позарез” * на фронта в Украйна. Си предлага единственото видимо свидетелство, което Путин може да покаже у дома в подкрепа на международната си легитимност. 

Ако днес Си обърне гърба си на Путин, какво остава от руския лидер - издирван военнопрестъпник, изолиран от по-голямата част от света, с изтощена и деморализирана армия, остаряла и разнебитена икономика, апатично и бедно население, разчитащ само на нарастващата вътрешна репресия, за да задържи властта. 

Затова Путин не може да противоречи на Си. Той ще приема неговите предложения. Защото, ако се противи, тръгва по пътя на Слободан Милошевич, а Русия - по пътя на бивша Югославия. 

Си уверено преследва амбицията си Китай да участва в определянето на световния ред. Преди дни той успя да възстанови дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Иран. Сега посяга към по-голямото предизвикателство - Украйна. Ще спечели и ако постигне мир, и ако войната продължи. В първия случай ще му бъдат задължени Западът и Путин. Във втория - само Путин, но подозирам, че засега би му стигнала и тази награда. 

И Путин, подобно на Си, иска "многополюсен свят". Си обаче си представя Китай като по-главен полюс от Русия. Това отдавна е факт икономически. Сега е на път да стане и политически - благодарение на войната на Путин в Украйна.

_____________

* Крайно, на живот и смърт (рус. разг.)