Освен на ирански оръжия притиснатата от международните санкции Русия ще разчита и на беларуска електроника.

Беларус и Русия са изготвили списък с изключително важни електронни компоненти и беларуски компании вече са започнали първите доставки, предаде ТАСС, като се позова на изявление на президента на Беларус Александър Лукашенко по време на негово посещение в научноизследователския и производствен холдинг за прецизно машиностроене "Планар", където се провеждат обсъждания за перспективите за развитие на микроелектрониката в страната.

"Заедно с руската страна беше съставен списък на критичните съставни части, които трябва да се произвеждат в беларуските предприятия и беше изготвена пътна карта за разработването им", заяви Лукашенко. "Вече започнахме да доставяме редица елементи на руски предприятия", добави той.

По думите на беларуския президент е било подписано споразумение за създаване на съвместен беларуско-руски център за разработване и производство на фотошаблони.

"Това ще даде възможност за съвместна развойна дейност и ще намали зависимостта на беларуските и руските потребители от вносни доставки", заяви Лукашенко.

Той припомни, че беларуското правителство е одобрило програмата за развитие на микроелектронната промишленост на републиката до 2030 г. и поиска да му се докладва доколко добре преценени и амбициозни са перспективите и предприетите мерки за по-нататъшно развитие на промишлеността.

"Какво е необходимо, за да се създаде производство на по-високо технологично ниво? Нека напомня, че има инвеститори, готови да финансират проектите. Бих искал също така да знам как напредва работата по усвояването на списъка с електронни компоненти, необходими за руската промишленост", каза Лукашенко, цитиран от БТА.