СИМОНА РУСЕВА

Полша, Румъния, Литва, Великобритания и Македония са предоставяли своя територия за изграждане от ЦРУ на тайни лагери за мъчения на заподозрени терористи. Без такава помощ мъчения за изтръгване на признания в такъв мащаб биха били невъзможни.

Това става ясно от публикуван днес анализ на международната организация по човешки права Амнести интернешънъл.
Същевременно организацията призовава правителствата на визираните държави да направят всичко възможно за изясняване на ролята им и на мотивите за съучастие в мъченията, вършени от американската тайна служба ЦРУ. И още – отговорните за тази антихуманна и престъпна дейност да понесат отговорността си.

От правозащитната организация са категорични, че е настъпило времето да се сложи край на “лъжите и потулванията”.
“Упоменатите държави не бива повече да се позовават на националната си сигурност и така да забулват истината относното собствената си отговорност”, каза днес експертката по терора на Амнести интернешънъл Джулия Хол.

На остра критика в анализа се подлага и Германия. Официален Берлин не е допуснал изграждане на лагери за мъчения на територията на страната. Но и не е заел категорична позиция по случая с отвлечения и измъчван нейн гражданин Халед ел Масри, ливанец с германски паспорт. Той беше отвлечен от американски агенти в началото на 2004 г. и в продължение на месеци е бил подложен на мъчения по предположение, че е участвал в подготовката на атентатите в Ню Йорк от 11 септември 2001 г. Впоследствие се оказа, че Ел Масри е невинен. Той беше освободен и се завърна в Германия, но публично разказа каква злочеста съдба го е сполетяла.

Едва тогава беше сформирана парламентарна следствена комисия, която да изясни случая.
“Тази комисия изобщо не си свърши работата и то не по нейна вина. Германските правителствени служби не й предоставиха исканата документация с аргумента, че ставало въпрос за строго секретни документи. Така не се стигна до пълно изясняване на случая”, се посочва в анализа на международната организация.

Ел Масри е бил подложен на мъчения в таен лагер на ЦРУ в Македония, стана ясно впоследствие. През 2012 г. Международният съд по правата на човека осъди западната ни съседка да изплати на германския гражданин 60 000 евро обезщетение. Така Македония беше първата европейска държава, осъдена за участие в американската програма за отвличания.

Изяснено беше също, че Ел Масри е пристигнал в Македония на почивка. Там местните тайни служби са разпоредили ареста му и в продължение на 23 дни са го разпитвали при прилагането на непозволени методи. След това са го предали на ЦРУ. Вместо да го изпратят в САЩ, агентите на тайната служба го отвличат в Афганистан и там мъченията са продължили.

Като се уверили, че той е невинен, в средата на 2004 г. янките са го прехвърлили в Албания и са го освободили.  
През 2007 г. той заведе иск в САЩ, но той беше отхвърлен с мотив, че при евентуален процес ще се стигне до изтичане на секретна информация. Германия не застана зад своя гражданин.