Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук призова пълномощникът на Русия по правата на децата Мария Львов-Белова и пълномощника за правата на човека в Русия Татяна Москалкова да предадат на Киев списък с деца, които са отведени след началото на войната от Украйна или се намират на окупираната от Русия територия. Това съобщава руската версия на Свободна Европа.

В обръщението по този повод се казва, че става дума за деца, които са сираци или лишени от родителски грижи.

Международния съд в Хага вече издаде заповед за арес на Лвьов-Белова, както и на Владимир Путин, като те са заподозряни в незаконно отвеждане на украински деца в Русия. Киев и международни правозащитни организации обвиняват Москва в преселение на украйнски деца от детски домове в окупирание от Русия територии и предаването им в приемни семейства дори ако те имат роднини в Украйна.

В съобщението се изтъква, че тези деца могат да бъдат превъзпитани, защото те не се считат за украинци.

Международното право забранява да се променя статуса на деца по време на въоръжен конфликт. Насилственото приобщаване на деца се смята за форма на геноцид.

Русия вече измени своите закони и позволи на украински деца, които са останали без попечителство, да получават руско гражданство.

Москва изтъква, че спасява изведените от Украйна деца от войната. Освен това тя счита окупираните територии за руски.

Русия не признава юрисдикцията на международния съд в Хага.