Най-силният играч на швейцарският банков пазар - UBS, вероятно ще изкупи своя основен конурент - Credit Suisse. Последната банка е в нокдаун от последната седмица и се намира на дни от тоталния си крах. Така, ако сделката бъде завършена, ще бъде избегнат по-лошият сценарий за разпростиране на заразата към други банки. 

"Файненшъл таймс" твърди в своя публикация от неделя, че основният двигател зад сливането е швейцарското правителство. Според информацията в събота следобяд администрацията е събрала отговорните лица по финансовото сътояние за обсъждане на ситуацията. Най-важните участици - седемте членове на Федералния съвет са останали на срещата повече от два часа. 

В най-добрият случай сделката трябва да бъде завършена, поне на ниво разбирателство, още днес, защото още утре сутрин ще отворят борсите и акциите на Credit Suisse ще продължат да потъват. При затварянето на търговията на 15 март банката струваше смешните за размера си 7 млрд. швейцарски франка. Трябва да се има предвид, че институцията бе смятана за една от 30-те най-големи банки в света. Именно заради това и никой не смее да я остави просто така да фалира. 

Предполага се, че UBS е готова да даде 1 млрд. франка за Credit Suisse. Сумата изглежда малка, но по-нататъшните инвестиции за по-важни. 

Според "Файненшъл таймс", който се позовава на два анонимни източника, клиентите на Креди сюис са изтеглили 10 милиарда швейцарски франка депозити само за един ден в края на миналата седмица заради опасенията, които сега поражда банката.