Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун призова страната си да бъде готова да извърши ядрени удари във всеки момент, за да възпре избухването на война, като обвини САЩ и Южна Корея, че разширяват съвместните си военни учения с участието на американски въоръжения с ядрени способности, съобщи Ройтерс, като се позовава на севернокорейската агенция КЦНА.

Изявлението на Ким съпътства севернокорейски военни учения в събота и неделя. Според КЦНА целта им е била развитие на тактическите способности за ядрен удар и военно възпиране.

По време на учението е била изстреляна балистична ракета с имитация на ядрена бойна глава. Ракетата е изминала 800 км и е поразила цел на височина от 800 м в рамките на сценарий за тактически ядрен удар, съобщава КЦНА.

Южна Корея и Япония съобщиха за пуск на севернокорейска балистична ракета с малък радиус на действие от източния бряг на страната в неделя. Това е най-скорошният от серия ракетни тестове през последните седмици.

Северна Корея реагира остро на съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ през този месец и ги определи като репетиция за инвазия срещу нея.

В друго съобщение КЦНА предаде, че 1,4 млн. севернокорейци са изразили доброволно желание да се присъединят или върнат в армията, за да воюват срещу Сеул и Вашингтон. Само два дни по-рано броят на доброволците, посочен от държавен вестник, беше 800 хиляди.

БТА