Полша ще влезе във войната, ако Украйна не успее да се защити.

Това обяви полският посланик във Франция Ян Емерик Рошчишевски в ефира на френската телевизия Ел Се И.

"Не НАТО, Полша или Словакия увеличават натиска, а Русия, която нахлу в Украйна. Русия, която завзема нейните територии. Русия, която убива нейния народ. И Русия, която отвлича украински деца. Следователно или Украйна ще защити своята независимост, или ние ще трябва да влезем в този конфликт. Защото нашите основни ценности, които са в основата на нашата цивилизация и нашата култура, ще бъдат застрашени. Затова няма да имаме друг избор, освен да влезем в конфликта".

След коментара на дипломата полското посолство във Франция публикува изявление, в което предупреди да не се изваждат думите на Рошчишевски от контекста.

"По време на тридесетминутен разговор, посланик Рошчишевски аргументира необходимостта от съюзници, които да подкрепят Украйна. Той също така говори за заплахата, която Русия представлява за Европа и европейските ценности (...). При внимателно изслушване на целия разговор става ясно, че не е имало съобщение за прякото влизане на Полша в конфликта, а само предупреждение за последствията, които може да има едно украинско поражение: възможността от руска атака или намеса в повече централноевропейски страни - балтийските държави и Полша".