Финландците са най-щастливите хора в света. Това става ясно от публикувания днес Доклад за световното щастие. Финландия е класирана като страната с най-щастливо население в света за шеста поредна година. България е на 77-о място.

Световният доклад за щастието се изготвя ежегодно от учени в САЩ въз основа на проучвания на института "Галъп". Те определят шест ключови фактора за щастие: социална подкрепа, доходи, здраве, свобода, щедрост и липса на корупция.

Според доклада Финландия е следвана от Дания, Исландия и Израел.

Разкъсваните от войни страни като Афганистан и Ливан са класирани като най-малко щастливи държави.

Класирането на България тази година е с осем места по-високо в сравнение с миналата година и с единадесет места по-високо в сравнение с преди две години. Сред държавите, класирани близо до България, са Еквадор, Перу и Филипините, които заемат 74-то, 75-то и 76-то място. Трите държави след България са Непал, Армения и Таджикистан.

Съседите на България се нареждат както следва: Румъния - 24-о място; Сърбия - 45-о място; Гърция - 58-о място; Република Северна Македония - 87-о място; Турция - 106-о място.

Украйна (92-ро място) и Русия (70-то място) са малко по-високо в новия доклад, отколкото преди година, въпреки че общият резултат на Украйна - за разлика от този на Русия - е намалял минимално. "Въпреки мащаба на страданията и щетите в Украйна, през септември 2022 г. оценките за живота остават по-високи, отколкото след анексирането през 2014 г.", пишат изследователите, като имат предвид годината на анексиране на Кримския полуостров в Украйна от страна на Русия.

Според заключенията на експертите това се дължи, наред с другото, на вече много по-силното чувство за принадлежност и доверие в ръководството около президента Володимир Зеленски. Доверието в правителствата е нараснало и в двете страни през 2022 г., но много повече в Украйна, отколкото в Русия. "Руската инвазия изкова нация от Украйна", казва един от авторите на доклада, оксфордският професор Ян-Емануел Де Неве.

Световният ден на щастието е обявен от Общото събрание на ООН през 2012 г. Инициатор на празника е малката южноазиатска държава Бутан. Целта на този ден е да се подчертае значението на щастието и благополучието в живота на хората по света.