Студенти от Московския авиационен институт няма да подхранват космическата програма на Русия. Вместо това ще бъдат изпращани на фронта да запълват пролуките в руските отбранителни линии.

Няколко студенти от университета разказаха пред независимата медия "Вьорстка", че когато са завършвали специализирани програми, от института отказвали да издадат дипломи, ако не се подпишат, че са получили призовки.

"Не издават диплома, докато не подпишеш призовката. В кабинета, където се издава дипломата, седи военен комисар", разказва един от студентите.

"Заедно с дипломата те изискват незабавно подписване на призовка. Това е за тези, които са учили за специалисти 5 години и половина", твърди друг студент, който все още не е взел документа си за завършено висше образование.

Един от студентите, който вече е ходил във военната служба, отбелязва, че се опитали да го вербуват за договорна служба.

"Опитват се да накарат хора с висше образование, да сключат договор. И нагло - отиваш на наборната комисия с призовката и те веднага казват, отивайте там и подписвайте договор", посочва абсолвентът и добавя, че е отказал предложението.

Тази седмица жителите на десетки руски региони започнаха да получават призовки във военните комисариати, уж за "проверка на данните". Според източници на "Вьорстка" раздаването на призовки може да е свързано с ново набиране на доброволци за Въоръжените сили на Русия. По време на "проверката на данните" на мъжете ще бъде предложено да отидат на война по "собствено желание".