Между 170 000 и 215 000 българи в чужбина се очаква да гласуват на изборите на 2 април. Това каза пред БНТ Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК.

"Честото протичане на избори доведе до някаква рутина в положителен смисъл. Най-накрая МВнР и дипломатическите и консулски представителства се научиха да работят с българските общности по места и да разчитат на тях. Тук-там, разбира се, има проблеми, но няма драма", разказа Манов.

Той коментира, че в чужбина няма да има видеонаблюдение на броенето на гласове, но това не изключва опцията за стрийминг, ако членовете на комисиите решат да го направят.

Манов отново припомни за липсата на район "Чужбина".

"Защо е важен - той дава мотивация да хората да гласуват. Днес българските граждани в чужбина не избират народни представители, а само подсилват числеността на парламентарните групи. Няма политическа оферта към българските избиратели извън страната", изтъкна той.

И посочи, че французите в чужбина, които са горе-долу колкото българите, избират 11 депутати в долната камара и 12 сенатори в горната камара на техния парламент. Според него в нашето Народно събрание би трябвало да има 10 депутати от район "Чужбина", пропорционално на вота.

Според решение на ЦИК секциите в чужбина ще бъдат 738. Най-много ще са те в Турция - общо 162. Във Великобритания ще има 118 секции, в Германия - 74, 64 в Испания и 56 в САЩ.