Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол. Това съобщи БНР, цитирайки свои източници.

Официална информация засега липсва.

По оценка на експерти цената на подобна картина може да достигне до милиони евро.

От свои източници близки до разследването БНР научи, че операцията в която участва и Главната дирекция за борба с организираната престъпност, е проведена на територията на София, Атина и на остров Крит. Тя е насочена срещу трафика на културни ценности и е имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група.

В рамките на акцията е намерена и картината в чиито долен десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник.

До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин.

Намерената картина е била предадена на специалисти от Националната художествена галерия. Експертизата е установила, че става дума за оригинална некаталогизирана творба на световноизвестния американец от 1949 година.

Според експерти цената ѝ в аукционна къща би могла да достигне до 50 милиона евро.

При паралелни действия, извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина, са иззети общо пет други картини на известни автори.

Полък започва да рисува, разстилайки платното на пода на студиото си. Така той развива метод, който сам нарича „капкова техника“ като използва синтетични бои. Той описва използването на бои от домакинството вместо професионални като „естествено израстване поради нужда“.

Джаксън Полък умира едва на 44 г. на 11 август 1956 г., когато катастрофира под въдейстие на алкохол със своя олдсмобил.