От идната седмица хиляди руски затворници, пуснати срещу военна служба в Украйна, ще получат удостоверения, че са свободни хора. Това няма да помогне особено на военната кампания, но ще създаде сериозни проблеми на руското общество и държава, пише в днешната си разузнавателна сводка британското министерство на отбраната.

През следващите седмици се очаква да бъдат помилвани и освободени хиляди руски затворници, воювали в редиците на частната военна компания "Вагнер", се казва в сводката. Набирането на затворници от "Вагнер" достигна пика си през есента на 2022 г. На осъдените беше предложено замяна на присъдите след шест месеца служба. 

„Въпреки че приблизително половината от вербуваните затворници вероятно са били убити или ранени, доказателства от Русия сочат, че групата се придържа към обещанието си да освободи оцелелите“, каза разузнавателната агенция.

В същото време в удостоверенията, издадени на уволнените вагнеровци, пише, че са одобрени с указ на руския президент Владимир Путин.

Сега се твърди, че на "Вагнер" вече е забранено да набира нови затворници. Следователно освобождаването на вербуваните  от участие във войната ще увеличи проблемите с личния състав на компанията.

„Освен това, внезапният приток на, в много случаи, опасни престъпници със скорошен и често травматичен боен опит може да представлява значително предизвикателство за руското общество по време на война“, пише още в сводката .

През юли 2022 г. основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин започна да набира затворници от руските наказателни колонии за войната срещу Украйна, припомня украинската агенция УНИАН. Срещу това им обеща опростяване на престъпленията. По различни оценки между 40 хиляди и 50 хиляди "вагнеровци" са заминали за войната, но до началото на 2023 г. украинските въоръжени сили са унищожили 77 на сто от тях, пише агенцията.

Според британското разузнаване около половината от затворниците, вербувани от "Вагнер" и изпратени в Украйна, вече са загинали. Въпреки че Пригожин е намерил нови канали за набиране на персонал, това едва ли ще помогне на Русия, пише още в сводката.

Журналисти от руската служба на Би Би Си установиха, че гробищата в Русия се бързо се разрастват. През последните две седмици руските власти потвърдиха смъртта на най-малко 400 затворници, наети от "Вагнер" за войната срещу Украйна.