Ще пратим на Украйна снаряди с обеднен уран.

Това обяви заместник-министърката на отбраната на Обединеното кралство баронеса Анабел Голди на въпрос на член на Камарата на лордовете на британския парламент. Тя отговори на запитване на лорд Хилтън дали сред мунициите, които кралството предоставя на Украйна, има и такива с обеднен уран.

"Наред с предоставянето на основни бойни танкове Challenger 2 на Украйна, ние ще предоставим боеприпаси, включително бронебойни снаряди, които съдържат обеднен уран. Такива снаряди са много ефективни при поразяване на модерни танкове и бронирани машини", отговори тя.

Русия предупреди по-рано, че ще разглежда използването на обеднен уран в Украйна като употреба на "мръсна бомба".

Официалният представител на Кремъл Константин Гаврилов каза през януари:

"Ако Киев бъде снабден с такива снаряди за тежката военна техника на НАТО, ние ще считаме това за използване на мръсни ядрени бомби срещу Русия с всички произтичащи от това последици".

Употребата на снаряди може да доведе до рак и вродени дефекти за жертвите, обяснява сайтът за международни изследвания Declassified UK. Те бяха широко използвани от съюзническите сили в Ирак.

Снарядите са радиоактивни и учените вярват, че техните токсични ефекти върху човешкото здраве могат да продължат да се усещат продължително време.

Говорител на Белия дом отказа да потвърди дали САЩ доставят такива снаряди на Украйна на въпрос от репортер през януари.

Великобритания изпраща 14 основни бойни танка Challenger 2 на украинските защитници.

Реакцията на Кремъл

Плановете на Великобритания да достави на Украйна боеприпаси с обеднен уран говорят за готовността на Запада да воюва с Русия до последния украинец, заяви днес Путин след разговорите си с гостуващия в Москва китайски лидер Си Цзинпин, предаде ТАСС.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че остават все по-малко стъпки преди потенциален "ядрен сблъсък" между Русия и Запада, предаде Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

Руското външно министерство също осъди британския план за изпращане на Украйна на боеприпаси с обеднен уран, съобщи Ройтерс.

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече плана, обявен вчера от правителството в Лондон, "югославски сценарий". Захарова каза, че (в бивша Югославия) тази боеприпаси са причинили онкологични заболявания и са замърсили околната среда.