Срещу актьорът Дмитрий Назаров (известен у нас с ролята си в сериала "Кухня") е заведено административно дело за дискредитация на руската армия.

През януари Назаров и неговата жена, заслужилата артистка на Русия Олга Василева, са уволнени от Московския художествен театър (МХТ)  Чехов. Актьорът работи там от 2003 г.

След 24 февруари 2022 г. Назаров започна да публикува в своя ютуб-канал антивоенни песни и стихове.

През януари Назаров и жена му са били накарани да си дадат оставките доброволно, в противен случай 29 души от трупата на театъра ще бъдат мобилизирани. Двамата веднага подават оставки. В момента са емигранти във Франция.

Преди да бъде отстранен, театърът в град Нижни Тагил отмени премиерата на спектакъла „Коренът на любовта“, в който Назаров беше в главната роля. Обяснението – „недоволството на жителите на града от изказвания на актьора по повод на специалната военна операция и на мобилизацията“.

Дмитрий Назаров е руски театрален и киноактьор, а от 2000 г. е носител на званието "Народен артист на Руската федерация". Участвал е в повече от 40 филма, като е особено популярен с ролята на готвача Виктор Баринов в сериала "Кухня" (2012 - 2016 г.) и неговите продължения.

В канала си в YouTube и в Инстаграм Назаров публикува стихове и песни, които са против войната в Украйна. В някои от изпълненията си партнира със съпругата си.