Бившият германски национал, световен шампион от 2014 г. Месут Йозил, обяви, че слага край на кариерата си на 34-годишна възраст.

"След задълбочено обмисляне, обявявам оттеглянето си от професионалния футбол. Имах привилегията да бъда професионален футболист почти 17 години и се чувствам невероятно благодарен за тази възможност.

Но през последните седмици и месеци получих някои контузии и усетих, че е време да напусна голямата сцена на футбола", написа Йозил в социалните мрежи.

Месут Йозил изигра 254 мача за "Арсенал" и спечели четири купи на Футболната асоциация. Преди това с "Реал" (Мадрид) записа 159 двубоя, като триумфира в Ла Лига и за Кралската купа. Бившият плеймейкър записа 92 мача за германския национален отбор, като вкара 23 гола, а върхът му бе на бразилския Мондиал.

Четири години по-късно обаче напусна "маншафта" със скандал след провала на Световното в Русия. Той заяви в писмено изявление, че е бил дискриминиран заради турските си корени.

В последните години в "Арсенал" кариерата му тръгна надолу, замеси се в скандали, изгуби титулярното си място. През 2021 г. премина във "Фенербахче", а година по-късно облече екипа на "Истанбул ББ", където изигра едва четири срещи. В Турция бившият ас не остави следа - напротив.

Той е известен като приятел и поддръжник на Реджеп Ердоган, който пък кумува на сватбата му с турски модел край Босфора. Преди време Йозил си спечели врагове и в Китай, като се застъпи за уйгурите.