Да разведрим шефовете на военните ни заводи с телеграми на Сталин.

Това обяви зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия и бивш президент Дмитрий Медведев на канала си в "Телеграм".

Той отхвърли съобщенията за недостиг на оръжия в руската армия.

"Нашите врагове смятат, че нашата индустрия ще се задави, няма да се справи. Безкрайни приказки – свършиха снарядите, свършиха танковете, свършиха ракетите и т.н. Тази година произведохме само 1500 танка (по предвоенни оценки Русия е произвеждала около 150 танка годишно)".

Той добави, че Русия започва производство на нови оръжия, "тъй като се е наложило".

След началото на руската военна инвазия в Украйна бяха наложени международни санкции, които лишиха руския военно-промишлен комплекс от способността да произвежда и поддържа "критични" оръжия. Говорим не само за високотехнологични компоненти, но и за прости детайли. Поради това ремонтът на танкове, самолети и друга техника е труден.

Според разсекретен доклад на Белия дом още през май миналата година Русия е започнала да изпитва недостиг на оборудване и оръжия. Освен това от началото на войната руската армия е загубила хиляди единици техника, а боеприпасите се изразходват по-бързо, отколкото се произвеждат. За да се компенсира липсата на оборудване, съветските танкове, чието развитие започва през Втората световна война, се прехвърлят в бойната зона в Украйна.

През последните дни се появиха снимки на танкове Т-54, натоварени на влакове от Далечния изток, на път към западната част на Русия. Производството им започва още преди края на Втората световна война. Преди това най-старите танкове, които руската армия използва срещу Украйна, бяха Т-62, произвеждани от 1961 г.

По време на Втората световна война Сталин многократно изпраща телеграми до директорите на военни заводи с призиви да се увеличи производството на оръжия.

"Ако 18-ти завод мисли да се отцепи от страната, като дава по един Ил-2 на ден, значи жестоко се заблуждава и ще бъде наказан за това. Моля ви да не изкарвате правителството от търпение и да изисквате повече Илов. Предупреждавам ви за последен път", се казва в телеграма от Сталин до ръководителите на самолетния завод в Куйбишев (днешна Самара) през декември 1941 г.

Медведев: Западът не харесва независимостта на Москва и Пекин

Западът не харесва независимостта на Москва и Пекин и следващите десетилетия няма да са спокойни, тъй като западните сили ще се опитат да разделят Русия на по-малки и по-слаби държави, заяви в интервю за ТАСС бившият руски президент Дмитрий Медведев, цитиран от Ройтерс, съобщава БТА.

Медведев добави, че Украйна е част от "Велика Русия". Това не отговаря на историческата истина, тъй като Украйна има собствена история и култура, а след нападението от страна на Русия украинската национална идентичност е по-силна от всякога.

Медведев подчерта, че не вижда перспективи за съживяване на връзките на Русия със Запада в близко бъдеще.

"Вярвам, че рано или късно ситуацията ще се стабилизира и комуникациите ще се възобновят, но искрено се надявам, че до това време значителна част от тези хора (западните лидери) ще са се оттеглили, а някои от тях ще са починали", отбеляза руският експрезидент.

В момента той е заместник-председател на руския Съвет за сигурност, припомня Ройтерс.

Медведев добави, че с някои страни, групи страни и политически блокове е безсмислено да се сключват споразумения, защото "те разбират само езика на силата". В някои случаи споразуменията са и контрапродуктивни и се налагат решения, "подобни на това, взето на 24 февруари миналата година.

Руският експрезидент заяви, че не се опасява, че партньорството между Русия и Китай ще се окаже неравнопоставено, защото двете страни се допълват много успешно.

"Нито един съюз никога не е абсолютно балансиран. Ако говорим за нашето партньорство, за специалните ни отношения с Китай, там всичко е наред", увери Медведев. "Да, Китай е много по-голям от нас по отношение на населението и икономиката. Но ние имаме свои собствени възможности", увери той.

Като пример за руските предимства той посочи мястото на Москва като постоянен член в Съвета за сигурност, ядрения потенциал, големината на страната и огромните резерви от източници за развитие.  Тоест всяка страна тук допълва другата", обясни той.

Евентуален опит на която и да е държава да арестува президента Владимир Путин по заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд, ще бъде възприет като обявяване на война, подчерта Медведев. Той добави, че решението на МНС носи "колосален негативен потенциал" на фона на и без това лошите отношения между Русия и Запада.