Объркване настана при постъпване на новите оферти в процедурата за продажбата на "Манчестър Юнайтед", предаде Би Би Си. Първоначално се смяташе, че сър Джим Ратклиф и катарският шейх Ясим са подали оферти снощи до 21 часа британско време (23 ч. българско). 

Тръгнаха и спекулации, че те са в порядъка на 4,5-5 милиарда паунда - при искани поне 6 млрд. от семейство Глейзър. След това се оказа, че това на практика не се е случило, те били поискали и получили отсрочка за следващите 48 часа от щатската банка, занимаваща се със сделката.

Спекулира се, шейх Ясим е подал оферта навреме, но разбирайки, че срокът е удължен, той я оттеглил и обявил, че ще внесе нова.

Сър Джим Ратклиф и шейх Ясим бин Хамад ал Тани, шеф на Qatar Islamic Bank и син на бивш министър-председател на Катар, са кандидатите, считани за фаворити след първия кръг. Същевременно се твърди, че са постъпили може би 8-9 други предложения. Точни суми не се съобщават.

Семейство Глейзър придоби Юнайтед за 750 милиона паунда през 2005 г., като вкара клуба и в дълг, който сега е около 500 милиона паунда. През миналата година, при протести заради противоречивото си управление, американските бизнесмени обявиха, че търсят "стратегически алтернативи", които биха могли да включват продажба.

Ратклиф, който твърди, че е почитател "червените дяволи", направи неуспешна оферта за закупуването на "Челси през 2022 г. Той посети "Олд Трафорд" през миналата седмица. Ден преди него имаше и катарска делегация, която няколко часа води разговори с оперативното ръководство на "Юнайтед". Те бяха определени като "позитивни и оптимистични".

Ратклиф представи подробен план за управлението и развитието на клуба, но заяви, че няма да "дава глупави пари" за 20-кратните шампиони на Англия, явно намеквайки, че 6-8 милиарда са много пари.

Евентуалната сделка за "Манчестър Юнайтед" може да се превърне в рекордна за спортен клуб в историята. Стандартът сега се държи от отбора по американски футбол "Денвър Бронкос", продаден за 3,71 млрд. паунда.