Председателката на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова в едно от редките си телевизионни интервюта обяви, че регулаторът готви нова глоба за рафинерията на "Лукойл" в Бургас. Причината - злоупотребра с господстващо положение при осигуряването на достъп до данъчни складове за търговците на горива. 

Припомняме, че преди около месец стана ясно, че регулаторът вече един път глоби компанията с почти 70 млн. лв. за господстващо положение на пазара на горива. Съмнения за такова имаше от години, но същата тази КЗК със същата председателка години наред не виждаше подобен проблем. Днес Ненкова нарече вече наложената глоба "безпрецедентна". 

Съмнения за злоупотреба с положение по отношение на данъчните складове има също от години. Всъщност КЗК започна разследването си по случая едва в края на 2021 година с тезата, че най-вероятно две от дружествата на рафинерията блокират умишлено достъпа до складовете на другите играчи на пазара. Това става през ограничаване на достъпа до петролните бази по морските терминали в България и чрез ограничаване достъпа до нефтопродуктите за транспортиране на внесените горива. 

Днес Ненкова не даде повече подробности по евентуалната бъдеща глоба, но обяви, че има забавяне по решението на Комисията, заради някакво чакано решение на Европейската комисия. 

Междувременно стана ясно, че "Лукойл България" има вписан нов директор в своя борд. Това Иво Гуидо Хоскенс, който заменя Андрей Матюхов. Хоскенс ще бъде управител на компанията. 

Що се отнася до проверките в търговските вериги, които вървят в последната седмица, Ненкова обяви, че се търси картел между големите играчи на пазара. Това обаче се доказвало много трудно и не можело да се каже кога ще има резултат.