Русия е станала най-големият инвеститор в Иран през последната година, влагайки 2,76 милиарда долара, съобщи иранския министър на икономиката Ехсан Хандузи в интервю за в. "Файненшъл таймс".

"Отношенията ни с Русия са стратегически, особено в икономическата сфера", заяви министърът. "Китай и Русия са главните ни икономически партньори и Иран планира да разширява отношенията си с тях посредством стратегически споразумения".

По данни на министерството на икономиката и финансите на Иран обемът на преките чуждестранни инвестиции в страната за последната финансова година възлиза на 4,2 милиарда долара, а две трети от тях са дошли от Русия.

Припомняме, че Русия и Иран засилиха своето военно сътрудничество в последните месеци, като Техеран официално снабдява своя съюзник с дронове. Двете държави имат и сериозно присъствие в Сирия, където по един или друг начин подкрепят режима на Башар ал Асад. 

Преди дни пък руски бизнес делегации пристигнаха на посещение в Иран в опит да търсят нови сделки и съвети за това как се избгват западните санкции - страната на аятоласите е под такива отдавна и разви свое "ноухау" по темата. 

Иранската и руската централни банки пък подписаха споразумение през януари за свързване на своите междубанкови комуникационни системи в опти да стимулират двустранната търговия. 

"Русия и някои други страни имат желание да използват механизми като взаимни парични споразумения или базирани на суап търговия инструменти. Преговаряме и с Китай, както и с Турция", подчертава Хандузи. 

Проблемът за двете страни е, че допълнително тясно икономическо сътрудничество е трудно, заради спецификата на техните икономики - базирани на производството на въглеводороди и суровини. Тоест на практика основните на икономиките се припокриват.