Дания покани консорциума "Норд стрийм" да участва в изваждането на цилиндричен обект, открит в близост до газопровода "Северен поток-2" половин година след експлозиите на тръбопроводите в Балтийско море, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Енергийната агенция предложи на компанията собственик "Норд стрийм-2" да участва в операцията", посочи тя снощи в комюнике.

Датата на операцията още не се знае, неизвестно е също какво е отговорило дружеството оператор, в което мажоритарен акционер е руският концерн "Газпром".

Обектът, който не е идентифициран, но според агенцията не застрашава сигурността, се предвижда да бъде вдигнат с помощта на датските сили за отбрана.

Близо половин година след взривовете, повредили двата газопровода "Северен поток", остава неизвестно кой носи отговорност за подводното нападение, при все че съседните страни (Германия, Швеция и Дания) водят криминални разследвания.

В началото на март Германия съобщи, че разследва кораб, който може да е доставил експлозиви на мястото, но все още не може да направи изводи за извършителите на диверсията.