Държавното посещение на крал Чарлз Трети във Франция, което трябваше да продължи от неделя до сряда, е отложено "поради обявяването на нов ден за национални действия срещу пенсионната реформа" във вторник, 28 март. Това съобщи днес Елисейският дворец, предаде Франс прес.

Решението е "взето от френското и британското правителство след телефонен разговор между президента на Републиката и краля тази сутрин с цел да може да бъде приет Негово Величество крал Чарлз Трети в условия, отговарящи на нашите приятелски отношения", посочи в комюнике офисът на френския държавен глава и увери, че посещението ще бъде планирано отново "в най-подходящ срок". 

Даунинг стрийт съобщи, че визитата е била отменена по искане на френския президент Еманюел Макрон.

Франция бе първи етап от обиколката на Чарлз Трети и Камила в две европейски страни. Вторият етап е Германия. Там знатната двойка ще извърши планираната държавна визита, пояснява Ройтерс.

Новината потвърди канцеларията на президента на Германия Франк Валтер-Щайнмайер. 

В Германия Чарлз и Камила ще бъдат от 29 до 31 март. По време на тази визита за тях ще бъде даден държавен банкет в двореца "Белвю".

Чарлз Трети ще участва и в редица мероприятия в Берлин и ще говори пред германския парламент. После знатната двойка ще бъде придружавана от германското президентство семейство до Хамбург, където също са планирани прояви, предаде ДПА.

Хора, недоволни от пенсионната реформа на Макрон, продължиха и днес своите протести на фона на забавяне на железопътния трафик, опашки от камиони, блокиращи достъпа до търговското пристанище на Марсилия, и осеяни с отломки улици в Париж след вчерашните масови демонстрации, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Над 450 участници в протестите бяха арестувани в столицата и на други места вчера, когато над 1 милион души се включиха в близо 300 демонстрации в цяла Франция срещу непопулярната пенсионна реформа.

Вътрешният министър Жералд Дарманен каза, че 441 полицаи и жандармеристи са били ранени при насилието, белязало някои от протестите.

Социологическите проучвания показват, че повечето французи са против законопроекта за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, което според Макрон е необходимо, за да се поддържа платежоспособността на системата.

Доставките на гориво за Париж от голямата рафинерия „Гонфревил-л‘Орше“ в Нормандия бяха възобновени днес след намесата на полицията, съобщи министърката на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше. При петролния терминал „Фос-сюр-мер“ близо до Марсилия обаче протестиращите се срещнаха, за да планират бъдещи блокади.

Управлението за гражданска авиация, опасявайки се от нарушения на транспорта в идните дни, поиска да бъдат отменени една трета от полетите на парижкото летище „Орли“ в неделя и една пета в понеделник.

Профсъюзите призоваха за нови протести и стачки във вторник, когато британският крал Чарлз III трябва да пристигне в Бордо във втория ден от посещението си във Франция.