Има данни, че цената на един глас за изборите вече е достигнала 150 лв. Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев, цитиран от БНТ. Плащанията се правят поетапно - една част преди, а друга част след гласуването.

До вчера има образувани 48 производства срещу купуването на гласове, което е повече в сравнение с предходните избори. Растат постоянно и сигналите и производствата ежедневно. Има и задържани.

"Очакваният натиск от страна на купувачите на гласове е по-голям. Съответно повече са сигналите и повече са досъдебните производства на този етап.

Схемите са най-различни и те не са чак толкова необичайни. Те са като предоставяне на различни социални услуги, които не се предоставят в момента или които не са свързани по никакъв начин с изборите, но се манифестира, че ако не се гласува за определена политическа сила, няма да се получи някаква социална услуга. Засили се и корпоротивния вот", уточни Иван Демерджиев.
 

При полицейска акция в Казанлък и Гурково днес има над 12 задържани, има задържани наркотични вещества, има установени данни за лихварска дейност, има установени данни за упражняване на принуда върху различни хора.

"Тези акции няма да бъдат инцидентни. Обещах и при предходната акция в Гурково, че нито ще е последна и че ще останат така нещата. Ще продължат да се провеждат докато организираната престъпност по места бъде принудена да преустанови тази си дейност", заяви Демерджиев.

Както Клуб Z писа, при Демерджиев МВР за пореден път отказа да направи съвместно звено с прокуратурата, на която да подава информация за действията срещу търговци на гласове в реално време. За такова звено подписаха само шефовете на прокуратурата и ДАНС.