Заловеното семейство от 41-годишен турски гражданин и съпругата му - румънка, е дало интересно обяснение за опита да пренесе недекларирани над 1,5 млн. евро през ГКПП-Капитан Андреево.

Мъжът обявил, че парите са от продажба на автобуси и му ги дал баща му, за да си купи апартамент в родината си.

Днес от районната прокуратура в Хасково дадоха нарочен брифинг. Сумата не е рекордна за нашите географски ширини - интересното е, че бива пренасяна в лек автомобил.

Освен това, както е видно от снимките, тя е на изключително дребни купюри - предимно по 10 и 20 евро, затова изглежда внушително. От обявената от разследващите точна сума - 1 562 865, дори излиза, че трябва да е имало и "петачки".

41-годишния турски гражданин е привлечен като обвиняем по бързо производство, затова че на 23 март 2023 г. на ГКПП - Капитан Андреево при излизане от България за Турция, не изпълнил задължението си да декларира писмено  пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която  е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери, пишат от Прокуратурата.

При проверка под предните седалки и между предната и задната седалки митническите служители открили осем полиетиленови плика, съдържащи еврови банкноти. Недекларираните парични средства са в размер на 1 562 865 евро с българска равностойност около 3 056 698 лева.

„От началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са открили валута с левова равностойност над 10 000 000 лева. Основно валутата се задържа в товарни автомобили и автобуси, но във връзка със засиления митнически контрол вече се търсят нови алтернативни начини за пренасяне на валута. С разкриването на всеки един случай натрупваме достатъчно рискова информация, която ни помага да откриваме т. нар. вериги на доставка“, каза днес Георги Господинов, началник на Митнически пункт Капитан Андреево.

Обвиняемият М.Г. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор. Работата по бързото производство продължава под надзора и ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Хасково.

Интересно е и друго:

„По закон се предвижда наказание лишаване от свобода или отнемане на една пета от стойността на недекларираната валута. Предметът на престъплението - в случая валутата, не подлежи на отменане, след като излезе решението на Съда на ЕС през 2018 г., където беше казано, че е прекомерно тежко отменането на валутата”, каза прокурор Мария Кирилова.