Икономическият министър Никола Стоянов и този на земеделиято - Явор Гечев, представиха днес на специална пресконференция платформата за проследяване на цените на основните хранителни продукти у нас. Идеята бе анонсирана още преди месец и има за цел да помага на потребителите при сравняването на цените.

Адресът на онлайн сайта е foodprices.bg, до него ще се стига и през този на министерството на икономиката. Идеята е когато сайтът се напълни, да предоставя обединена информация за пазара на храни – от изкупни цени на основни суровини, през стойност на внос и цени на едро, до тези на рафта в магазина. Данните са налични както на национално ниво, така и по области. Има възможност и за сравнение на цените у нас с тези в седем европейски държави (в мониторинга са включени столиците Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб). 

Към момента в сайта са включени около 30 основни хранителни продукта, но за част от тях все още се събира информация за различни техни разфасовки или характеристики (например – масленост при киселото мляко, бял и типов хляб и др.)

Дори обаче да се предположи, че информацията е пълна, а търговците започнат да подават информация за цените си, то пак не е ясно как това ще ги свали. Този прост факт започва да се признава и от управляващите и затова те днес отново подчертаха, че пишат закон за надценките. Той е още по-неясен и от платформата за сравняване на цени, защото никакви подробности не са включени - дали ще се брои надценката от производител до краен клиент, дали само спрямо търгуемата цена от посредник до краен търговец, дали ще се гледа рентабилността на компанията, нетната или брутната печалба.