Проруската румънска сенаторка Диана Шошоака поиска Румъния да анексира части от Украйна. В отговор украинското външно министерство обяви, че ще я санкционира, предаде "Гордон".

Шошоака предложи законопроект, съгласно който да се денонсира договорът за сътрудничество и приятелство между Букурещ и Киев и към Румъния да се присъединят "историческите територии, принадлежащи към нея, а именно: Северна Буковина, Херцу, Буджак (Кахул, Болград, Измаил), историческия Марамуреш и Змийския остров".

Шошоака твърди, че "чрез тази инициатива искаме да възстановим културната идентичност, традициите, обичаите и религията на румънското население, което се оценява на около 1 милион румънци".

Друга причина, която сенаторката сочи, е свързана с помощта, оказвана от Румъния на Украйна и украинските бежанци след началото на войната.

"Предвид конфликта в Украйна и факта, че румънската държава финансира Украйна с военно оборудване и оръжия чрез НАТО, както и факта, че приблизително 3 милиона украинци са преминали през Румъния, ние молим Украйна да ни прехвърли земите, където нашите румънски братя живеят."

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко нарече законопроекта на румънската сенаторка "класически пример от учебника по руски реваншизъм".

"Остро осъждаме опита да се постави под съмнение териториалната цялост на Украйна, да се подкопае духът на добросъседство между Украйна и Румъния.

Украинското външно министерство инициира налагането на санкции на Диана Шошоака като лице, което представлява заплаха за националната сигурност", каза той.