От много месеци насам ГЕРБ и Продължаваме промяната изпращат за участници в "Панорама" само Делян Добрев и Асен Василев... Създава се впечателението за една безкрайна лична свада между двамата - впечатление, което не е в полза на нито една от двете партии.

Очевидно е, че на тези избори - както и на предишните няколко изборни кампании - целта не е да се печелят избиратели от меката периферия на отделните партии, а да се циментират - да се "нахъсват" твърдите ядра на партиите. Така броят гласували непрекъснато намалява, а политическият процес след изборите се развива изцяло по сценария "игра с нулев резултат".

Нарастващ брой българи с омерзение гледат този спектакъл просто защото разбират както мотивите, така и целите за разиграването му. Все повече хора се убеждават, че единственият шанс да се преодолее задънената улица, в която се намира България е да се формира вариант на коалиция между основните опоненти, които не могат да управляват един без друг.

Коалиция, която да започне да решава проблемите на страната. Тези хора днес са все по-разочаровани. Защото разбират, че докато партиите се лаят една друга по телевизията,  държавата продължава да се управлява от едно номинално - от едно безпомощно "служебно правителство", чието единствено постижение е откъсването на България от европейската и атлантическата й принадлежност.

България се срива в спирала на инфлация, на ескалиращо безредие и на пълна безпомощност да бъде защитен националния ни интерес в изключително опасното време, в което живеем.

Хората искат нормално правителство, искат тези, които са избрали, да поемат политическа отговорност за управлението на страната. Вместо това получават публични свади в стила на Шура Балаганов и Паниковски ("Златният телец"), които обещават нов абортиран парламент.  Мисля, че ГЕРБ и Продължаваме промяната трябва да получат сериозно предупреждение.

Или поемат отговорност, или политическата криза ще ги "изплюе" извън очертанията на сериозната институционална политика - ще ги прати там, където ще могат да се джавкат на воля заедно с Имало едно време един народ и с всички останали бивши "кандидати за славата", напразно очакващи политическото си рециклиране.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.