Украйна ще започне да произвежда собствени бойни дронове на своята територия. Това съобщава сайтът "Gordonua", цитирайки анализ на Михаил Федоров - вицепремиер по иновациите, развитието на образованието, науката и технологиите. 

По неговите думи, това е "историческо решение, което може да ускори нашата победа и да развие пазара на ВПК в Украйна."

"Смелите икономически и политически решения винаги са били незаменим компонент на победата. Първата и Втората световни войни, Виетнам или Афганистан - при тези войни винаги важни са били решителните действия на правителствата, които създават условия за развиване на отбранителната индустрия, които диверсифицират икономиката и я прехвърлят към военните", казва Федоров. 

От материалът става ясно, че в петък правителството е приело решение за стартиране на масово производство на дронове. Те ще се правят комплексно от всички украински отбранителни компании, а в проекта участват още Министерство на отбраната, Министерство на икономиката, Министерство на стратегическата промишленост и Държавната служба за специални комуникации. 

Основната част на решението е премахването на бюрократичните спънки пред производителите, така че новите технологии да бъдат допускани бързо в експлоатация, както и тяхната доставка до фронта да става по-бързо. 

Проектът се казва "Army of Drones" и е част от по-голяма програма за подкрепа на вътрешния пазар в отбранителната индустрия.