Турският президент Реджеп Ердоган е заявил в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, че е от огромно значение да се сложи край на конфликта между Русия и Украйна с преговори.

Ердоган също така е благодарил на Путин, за "положителното отношение" по въпроса с удължаването на споразумението за износ на украинска зърнена продукция от черноморските пристанища и и е изразил своето "разбиране на принципната позиция на руската страна за постигане на пълно прилагане на втората част от споразумението, премахвайки бариерите за руските селскостопански продукти“, съобщава агенция Ройтерс, която цитира изявление от Кремъл, пише БНР. 

Путин и Ергодан също така "изразиха задоволство от положителната динамика на търговско-икономическите отношения, успешното изпълнение на съвместни стратегически проекти в енергийния сектор, включително доставките на газ и изграждането на АЕЦ "Аккую" в Турция", съобщиха още от Кремъл.

Двамата лидери са обсъдили и нормализирането на турско-сирийските отношения, се посочва в съобщението.

Междуврмеенно през последното денонощие руските сили са обстреляли Херсонска област 67 пъти със снаряди от тежката артилерия и системата за реактивен залпов огън  "Град". Това написа в социалните мрежи ръководителят на Херсонската областна държавна администрация Олександър Прокудин. Поразени са били жилищни райони, частни и жилищни сгради и медицинско заведение. Двама души са загинали, шестима са ранени.

По-рано, началникът на генералния щаб на украинската армия Валерий Залужни съобщи, че ситуацията около Бахмут е стабилизирана. Градът е епицентър на най-ожесточените боеве срещу руските сили в Източна Украйна от осем месеца.

Украинската армия съобщава за ожесточени боеве по линията Лиман - Купянск, както и на юг в Авдеевка в покрайнините на контролирания от руската армия Донецк.

Според британското разузнаване именно към Авдеевка и секторите Кремена и Сватове на север се пренасочва вниманието на руските сили.