„Все още няма официален акт, въз основа на който българските рибарски кораби са задържани, а това буди сериозни притеснения“, каза пред журналисти в Балчик заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на среща с рибарите, чиито кораби бяха задържани на пристанището в Констанца.

„Имаме много въпроси и съмнения за законността на този акт. Доколкото разбираме, българските кораби са били задържани въз основа на изисквания ексклузивно на румънското законодателство, а не на общоевропейското такова в сферата на рибарството. Европейското законодателство има превес над всякакъв вид национални декрети, наредби и разпореждания“, каза още той, цитиран от БТА.

Събев обясни, че българските кораби са осъществявали риболов в акватория, която се води общностна - на целия Европейски съюз.

„Те имат право да осъществяват риболов на различни от квотираните запаси. На ниво Европейски съюз за Черно море има квота и ограничение на количеството единствено за калкан и за цаца. За другите видове кораби на другите държави от Европейския съюз могат спокойно да осъществяват риболов. Това са правили и българските риболовни кораби“, допълни той.

Заместник-министърът заяви, че утре в спешен порядък в Министерството на земеделието ще се състои среща с всички страни, които имат отношение по въпроса.

„Ще окажем пълно съдействие на нашия сектор. Имаме пряка връзка с българския посланик там и с различните контролни органи, включително Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури“ (ИАРА), допълни министърът.

Официален документ не е предоставен на българските инспектори от ИАРА, които също са участвали в проверката на трите риболовни кораба, каза още Събев.

„Документът е бил наличен единствено на румънски. Бил е осъществен устен превод на момента, имало е неясноти. Българските инспектори са отразили това в становището, но не им е бил предоставен такъв документ“, поясни той.

Събев припомни, че имаме "подобен" случай от 2011 година, когато български риболовен кораб беше неправомерно задържан в Румъния. Това беше потвърдено от Европейския съд по правата на човека в Страсбург преди няколко месеца, допълни той. Тези практики, които са незаконосъобразни, по наше мнение, трябва да бъдат прекратени, заяви заместник-министърът на земеделието.   

Относно искането на оставката на директора на ИАРА - доц. д-р Ваня Стаматова, от страна на рибари, заместник-министърът отговори, че „в момента, в който се констатира наистина основание за търсене и за искане на такава отговорност, ще бъдат предприети съответните мерки“. По думите му обаче смяната на изпълнителен директор на агенция отнема технологично време и ако сега се премине към такива административни процедури, „може да направим лоша услуга на сектора“.

По-рано днес всички моряци от трите задържани български риболовни кораби се прибраха в България. Първо шестима, след това и останалите четирима. 

Тримата капитани и един от моряците, които се забавиха, останаха, за да запечатат трите кораба. Посланикът ни Радко Влайков посочи пред БТА, че корабите ще бъдат задържани и запечатани с прокурорска заповед.

Самите рибари заявиха в Балчик, че нямат вина. Те нямали забрана, а само квота за улов на акула. Същото заяви и министърът на земеделието Явор Гечев през бТВ. Според него корабите ни са задържани незаконно, те не са направили нищо нередно. България ще окаже пълна подкрепа, в това число правна, на потърпевшите.

Държавата ще помогне с адвокат, компетенция, а може да напише и нота, но първо ще чака официалните документи за задържането, добави Гечев. 

Посланик Влайков изрази удовлетворение от освобождаването на българските моряци. Той подчерта, че през последните 36 часа усилията на българското министерство на външните работи и посолството са били насочени изцяло към работата по освобождаване на моряците, а как ще се развие въпросът с корабите зависи изцяло от румънската прокуратура.