За 16-а поредна година WWF отбеляза Часа на Земята в България. Повече от 250 радетели за опазването на природата у нас се събраха в клуб „Микстейп 5“, за да празнуват заедно с любимата си организация. Те станаха част от назабравимо парти, включващо акустична музика, забавна стендъп комедия и викторина с любопитни въпроси от необятния свят на природозащитата.

За най-находчивите природолюбители имаше награди, а за доброто настроение на всички останали се погрижи комедиантката Надя Брайт.

Хубавата музика беше гарантирана от присъствието на талантливи изпълнители като Ники Димчевски и Пламен Мандаджиев, Ния Петрова и Явор Милчев, Парапланер, Керана и космонавтите. 

Събитието беше изцяло с благотворителен характер и всички приходи от него ще бъдат насочени към различни активности за опазване на природата у нас. Такива са усилията на WWF за връщане на рисовете в България, обявяването на нови защитени територии, които да свързват местообитанията на едрите хищници, както и действията по опазване на мечките и превенция на конфликта между тях и хората.

Точно в 20:30 ч. по сигнал на водещия Ники Станоев, осветлението в залата беше приглушено за един час в знак на солидарност със съвременните предизвикателства пред околната среда.

В същото време по традиция Столична община притъмни фасадите на ключови сгради в София, сред които Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Националната опера и балет, Народния театър „Иван Вазов“, Храм-паметника „Св. Александър Невски“, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и много други, а светофари в центъра на града цял ден светеха със зелени сърца.

Часът на Земята е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. За първи път тя се отбелязва в Сидни, Австралия през далечната 2007-а година и оттогава насам списъкът на страните, желаещи да се присъединят към празника на природата все повече се разширява. Тази година инициативата се проведе в повече от 190 държави, а милиони хора по света използваха Часа на Земята, за да отправят силен призив за живот в хармония с природата, изгасяйки осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч.

„Часът на Земята отмина, но кампанията на WWF „Общ дом. Общо бъдеще“ продължава и прераства в Месец на Земята. Тепърва ще ви разкажем за нашите успехи в областта на опазването на горите, за създаването на първата защитена зона за критично застрашените есетри в Дунав „Есетрите-Ветрен“, както и за усилията ни за възстановяването на Драгоманското блато рамо до рамо с нашите партньори от Сдружение за дива природа Балкани“, споделя Калина Бояджиева, координатор на Часа на Земята за България.

Кампанията продължава с изложбата „Чудесата на природата: от семе до гора“. Чрез нея WWF ще представи по един артистичен начин красотата на българските гори, както и богатия растителен и животински свят, който пазят. Ще разберете също и интересни подробности за залесяванията, с които природозащитниците възстановяват унищожени екосистеми у нас. Официалното откриване е на 06.04. (четвъртък) от 18:00 часа в Ларгото. Елате, за да се насладим заедно на приказния свят на горите!

Всеки може да стане част от каузата на WWF да опазва дома на дивите животни в България, като се включи в кампанията „Общ дом. Общо бъдеще“. Вижте как на wwf.bg/zakrilnik.

Кампанията се реализира с медийната подкрепа на Клуб Z.