САЩ и НАТО изграждат нова "ос", която прилича на съюза между Германия, Италия и Япония от Втората световна война, заяви руският президент.

Русия и Китай не създават военен съюз и не крият нищо за военното сътрудничество помежду си, заяви президентът Владимир Путин в интервю за руската държавна телевизия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На срещата си в Москва в началото на тази седмица Путин и китайският президент Си Цзинпин демонстрираха приятелски отношения и заявиха, че ще работят за по-тесни връзки между двете страни.

"Не създаваме военен съюз с Китай. Да, сътрудничим си във военнотехническата сфера. Не крием това. Всичко е прозрачно, няма нищо тайно", изтъкна Путин, цитиран от агенция "Интерфакс".

Руският президент каза също, че западните сили се опитват да създават глобални алианси, като обвини САЩ и НАТО, че са започнали да изграждат нова "ос", която прилича на съюза между Германия, Италия и Япония от времената на Втората световна война.

Руският президент: Украйна използва по 5 хиляди снаряда на денонощие

Украйна използва 5 хиляди снаряда на денонощие, а САЩ произвеждат едва по 14-15 хиляди на месец, коментира Путин в интервю пред журналиста Павел Зарубин за телевизионния канал "Россия-24".

"Във водещите страни от НАТО, да кажем също в САЩ, според техни източници, с чиито данни разполагаме, ежемесечно се произвеждат някъде към 14-15 хиляди снаряда от този калибър", каза Путин.

"Въоръжените сили на Украйна, по данни на нашите военни, използват за денонощие в бойните действия до 5 хиляди снаряда", допълни той.